Parisul va planta prima sa „pădure urbană” pe un sens giratoriu aglomerat, ca parte a unui plan de transformare a capitalei franceze într-un oraș grădină, potrivit Reuters.

Turnul EiffelFoto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

În această iarnă, orașul va planta 478 de copaci în Place de Catalogne, în apropierea gării Montparnasse, ca proiect emblematic al primarului socialist Anne Hidalgo, care dorește să reducă zgomotul, poluarea și să combată încălzirea globală.

Obiectivul este ca această pădure urbană să fie funcțională până în luna iunie a anului viitor, urmând ca ulterior să fie amenajate păduri similare în alte locuri, cum ar fi în fața Primăriei din Paris.

Sensul giratoriu din Place de Catalogne - proiectat de regretatul arhitect spaniol Ricardo Bofill în anii 1980 - a fost timp de decenii o arteră aglomerată pentru mașini. În ultimii ani, a fost transformat într-o intersecție în stil olandez, prietenoasă cu bicicliștii, care reprezintă, de asemenea, începutul unei „voie verte” sau a unei piste verzi pentru biciclete către suburbiile din sud.

„Temperaturile pe care le-ar putea simți cineva în această mică pădure vor fi cu 4 grade mai scăzute în comparație cu cele pe care le-am putea avea în afara ei și, astfel, va fi foarte plăcut”, a declarat Hidalgo.

„Se lucrează, de asemenea, la reciclarea apei de ploaie și aici, de asemenea, putem recicla apa de ploaie pentru a putea uda, menține, permite acestei păduri urbane să se dezvolte. Așa că va fi cu adevărat plăcut”, spune primarul.

Primăria Parisului a declarat că 25.000 de copaci au fost deja plantați iarna trecută, iar în ultimii doi ani, mai multe străzi din Paris cu școli au fost închise pentru mașini și transformate în mini-parcuri.

Plantarea mai multor copaci este o parte esențială a celui de-al doilea mandat de primar al lui Hidalgo, după ce în primul său mandat de șase ani a construit kilometri de piste pentru biciclete.

Parisul susține că este una dintre cele mai verzi capitale din Europa, orașul fiind flancat de o parte și de alta de uriașele spații verzi Bois de Boulogne și Bois de Vincennes - numite uneori „plămânii” capitalei.

Primăria Parisului își propune să planteze încă 170.000 de copaci între 2020 și 2026, iar din noiembrie 2020 au fost deja plantați peste 63.000 de copaci.

Coaliția de stânga-verde a lui Hidalgo a redus, de asemenea, spațiul pentru mașini în oraș, a crescut taxele de parcare și elimină treptat mașinile diesel din centrul orașului.

Cel mai recent plan al orașului este de a alunga vehiculele utilitare sport de mari dimensiuni (SUV) din centrul său, un vot al cetățenilor pe această temă urmând să aibă loc în februarie.