O femeie din Texas a cerut marți unei instanțe să îi permită să obțină un avort în ciuda interdicției aproape totale a statului privind această procedură, spunând că fătul ei nu era probabil viabil și că continuarea sarcinii îi amenința sănătatea, potrivit Reuters.

Protest impotriva legii anti-avort din TexasFoto: AFP / Getty Images / Profimedia

Într-un proces, primul de acest fel, intentat la tribunalul districtual din Travis County, Texas, împotriva procurorului general al Texasului, Ken Paxton, Kate Cox, însărcinată în 20 de săptămâni, a solicitat un ordin de restricție temporară care să permită unui medic să efectueze un avort fără a fi urmărită penal. Ea a îndemnat instanța să se pronunțe „cu celeritate”.

Cox a declarat că fătul ei a fost diagnosticat recent cu o anomalie genetică numită trisomia 18, care de obicei nu duce la o sarcină viabilă.

Medicii lui Cox i-au spus că, dacă s-ar fi născut viu, copilul ei ar fi supraviețuit probabil doar câteva zile, potrivit procesului.

În proces, Cox a declarat că, deoarece a avut două operații cezariene anterioare, va trebui să facă o a treia operație dacă va continua sarcina, ceea ce ar putea pune în pericol capacitatea ei de a avea mai mulți copii, se arată în plângere.

„Cu toate acestea, din cauza interzicerii avortului în Texas, medicii doamnei Cox au informat-o pe aceasta că au „mâinile legate” și că va trebui să aștepte până când copilul va muri în ea sau să ducă sarcina la termen, moment în care va fi nevoită să facă o a treia cezariană, doar pentru a-și vedea copilul suferind până la moarte”, se arată în proces.

Interzicerea avortului în Texas include doar o excepția pentru a salva viața mamei sau pentru a preveni afectarea substanțială a unei funcții corporale majore.

Acțiunea lui Cox cere instanței să decidă că avortul pe care îl dorește se încadrează în această excepție și că aplicarea interdicției împotriva ei în aceste circumstanțe ar încălca constituția statului.

Soțul lui Cox, Justin Cox, și Damla Karsan, o obstetrician-ginecolog care spune că ar efectua avortul dacă nu ar exista interdicția, sunt, de asemenea, reclamanți.

Karsan este, de asemenea, unul dintre cei 22 de reclamanți într-un proces separat care urmărește obținerea unui ordin mai amplu care să protejeze dreptul femeilor din Texas la avorturile pe care medicii lor le consideră necesare din punct de vedere medical, în care cea mai înaltă instanță a statului a ascultat argumentele săptămâna trecută.

Instanța nu s-a pronunțat în acest caz.