Marți, justiția italiană a emis cinci mandate de arestare pe numele unor persoane acuzate că l-au ajutat pe un rus, aflat în arest la domiciliu la cererea Statelor Unite, să fugă din Milano și să se întoarcă în țara sa, potrivit AFP.

carabinieriFoto: Fucarini/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Mandatele au fost emise în Brescia (nordul Italiei), Slovenia și Croația de către poliția italiană în cooperare cu Eurojust și autoritățile americane, a precizat procurorul din Milano, Marcello Viola, într-un comunicat.

Procurorii au emis, de asemenea, un mandat de arestare pe numele cetățeanului rus Artyom Uss, care a evadat din arestul la domiciliu la sfârșitul lunii martie, în ciuda faptului că purta o brățară electronică.

Washingtonul îl acuză că a participat la exportul ilegal de tehnologie militară americană în Rusia.

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că unele dintre aceste tehnologii au fost „descoperite pe câmpurile de luptă din Ucraina”.

Anchetatorii italieni au descoperit că patru mașini au fost folosite pentru a-i permite să fugă din Milano și să treacă granița în Slovenia, după luni de pregătire, a declarat Viola.

Cele cinci mandate de arestare vizează doi bosniaci, un sloven și doi sârbi, potrivit presei italiene.

Eurojust nu a răspuns imediat la solicitările AFP.

Marți, Departamentul de Stat al SUA a anunțat o recompensă de până la șapte milioane de dolari pentru informații care să conducă la arestarea sau condamnarea lui Uss.

Acesta a reușit să fugă din Milano a doua zi după ce un judecător italian a ordonat extrădarea sa în Statele Unite.

Autoritățile americane au avertizat că Uss, o persoană cu resurse financiare substanțiale, prezintă un risc de fugă. În aprilie, Uss a anunțat că s-a întors în Rusia.