Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la „riscul enorm” al unor atacuri teroriste precum cel care a avut loc sâmbătă seara la Paris, și în special cu privire la „amenințarea la adresa lăcașurilor de cult”, potrivit AFP.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva JohanssonFoto: JOHANNA GERON / AFP / Profimedia

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne de la Bruxelles, comisarul a explicat că evaluarea sa a situației se bazează pe cea a statelor membre și pe faptul că mai multe dintre acestea au ridicat nivelul de amenințare. Dar aceasta s-a bazat și pe „o creștere uriașă a antisemitismului și a urii împotriva musulmanilor”, precum și pe creșterea „conținutului terorist online”.

„Având în vedere războiul dintre Israel și Hamas și polarizarea pe care acesta o provoacă în societățile noastre, pe măsură ce se apropie sezonul sărbătorilor, există un risc uriaș de atacuri teroriste în Uniunea Europeană. Am văzut acest lucru recent la Paris, din păcate, și l-am mai văzut și înainte”, a declarat ea.

Comisarul suedez s-a declarat „foarte îngrijorată” în legătură cu acest „risc terorist”, fără a da alte detalii. „Trebuie să îl abordăm împreună”, a continuat ea.

Un turist germano-filipinez a fost ucis sâmbătă și alte două persoane au fost rănite în apropierea Turnului Eiffel din Paris într-un atac cu cuțitul comis de un franco-iranian radicalizat care a declarat că a acționat ca „reacție la persecuția musulmanilor din întreaga lume”.