Un fost ambasador american a fost inculpat pentru spionaj timp de „peste 40 de ani” în favoarea Cubei, inamicul istoric al Washingtonului, a anunțat luni Departamentul de Justiție al SUA, potrivit AFP.

Departamentul de Justitie al SUAFoto: Samuel CORUM / AFP / Profimedia

Cazul este „una dintre cele mai lungi și mai înalte infiltrări la nivel înalt ale unui agent străin în guvernul american”, a declarat procurorul general Merrick Garland într-un comunicat.

Victor Manuel Rocha, în vârstă de 73 de ani, a fost ambasador în Bolivia între 2000 și 2002 și membru al Consiliului Național de Securitate, un organism al Casei Albe, între 1994 și 1995.

„Credem că, timp de peste 40 de ani, Victor Manuel Rocha a lucrat ca agent al statului cubanez”, a declarat Garland.

Fostul diplomat „a căutat și a obținut poziții în cadrul aparatului de stat american care să-i ofere acces la informații nepublice și capacitatea de a influența politica externă a SUA”, a adăugat el.

Născut în Columbia și naturalizat în Statele Unite, Rocha a început să lucreze pentru guvernul comunist cubanez în 1981 în principala agenție de informații a acestuia, potrivit actului de acuzare.

Potrivit Departamentului de Justiție, el și-a continuat activitatea de spionaj pentru Cuba chiar și după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2002, după aproximativ treizeci de ani de serviciu, în special când a fost consilier al Comandamentului Sudic al SUA, organismul care coordonează forțele armate americane într-o regiune care include Cuba.

Rocha a fost abordat de un membru al FBI care s-a dat drept agent al serviciilor secrete cubaneze în 2022 și 2023, potrivit Departamentului de Justiție.

El „s-a referit întotdeauna la Statele Unite ca fiind 'inamicul' și a folosit cuvântul 'noi' pentru a descrie Cuba și pe el însuși”, a precizat acesta.

Rocha urmează să se prezinte luni la o audiere inițială în fața unui tribunal federal din Miami.