Vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul Ligii anti-migranți, și-a reunit duminică la Florența aliații populiști europeni, în absența vizibilă a lui Geert Wilders, câștigător al alegerilor legislative olandeze, și a liderului Rassemblement National din Franța, Marine Le Pen, potrivit AFP.

Matteo SalviniFoto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Spectacolul din capitala toscană, intitulat „Eliberați Europa! Locuri de muncă, securitate, bun simț”, a fost menit să-i pună în ordine de bătaie pe aleșii grupului Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European, din care fac parte Liga, Rassemblement national (RN) și partidul Alternativa pentru Germania (AfD), în perspectiva alegerilor europarlamentare din iunie.

„Astăzi, la Florența, bărbați și femei cu bun simț și curaj s-au unit pentru a învinge un inamic care este primul dușman al Europei, tehnocrații francmasoni care vor să distrugă identitatea continentului nostru”, a declarat Salvini de la tribună.

Această reuniune a avut și o dimensiune politică internă pentru Liga în fața partidului Fratelli d'Italia al premierului Giorgia Meloni, aliat dar mai ales mare rival al lui Salvini, care pe de altă parte face parte din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni alături de spaniolii de la Vox și de partidul polonez Lege și Justiție (PiS).

Timp de două ore, vorbitori din delegațiile unei duzini de țări europene au urcat la tribună pentru a-și apăra viziunea.

Printre ei s-a numărat și liderul Alianței Pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion. „Viitorul nostru este împreună”, a declarat liderul AUR care a vorbit în limba italiană.

Anunțati inițial ca venind la Florența, liderii celor mai mari două partide din grup, alături de Liga, liderul RN, Marine Le Pen, care încearcă să își de-demonizeze partidul în Franța, și Alice Weidel, care urcă în sondaje, au refuzat reuniunea, la fel ca și liderul Partidului Libertății (PVV) Geert Wilders.

AfD și-a trimis copreședintele Tino Chrupalla, în timp ce dna Le Pen și Wilders au transmis doar un mesaj video.

În mesajul său, Le Pen a lansat o diatribă împotriva Ursulei von der Leyen, acuzată că „reduce Europa la o piață” și că, în calitate de șefă a Comisiei, „acționează împotriva popoarelor noastre și a libertăților noastre”.

Europarlamentarul Jordan Bardella, președintele RN și unul dintre vicepreședinții grupului ID, a fost prezent și a ținut un discurs în italiană, amintind de originile italiene ale familiei sale. „Este pentru că iubim Europa că luptăm împotriva politicilor urmărite de Uniunea Europeană”, a spus el, citat de AFP.