Armand Rajabpour-Miyandoab, un tânăr francez din regiunea pariziană, a fost arestat sâmbătă, după ce a ucis un turist german cu un cuțit și a atacat alte două persoane cu un ciocan. El era cunoscut de oamenii legii pentru islamismul său radical și problemele sale psihiatrice, potrivit AFP.

politie FrantaFoto: Nicolas Guyonnet / AFP / Profimedia

Născut în Franța în 1997 din părinți iranieni, cu care locuiește în Essonne, tânărul fusese deja arestat de serviciul de informații interne francez (DGSI) în 2016 pentru un atentat planificat în La Défense, un cartier de afaceri situat la vest de Paris.

A fost condamnat la cinci ani de închisoare și eliberat în 2020, după patru ani de detenție, a precizat pentru AFP o sursă de securitate. El fusese plasat sub control judiciar și Micas, un sistem administrativ cu măsuri comparabile cu cele ale controlului judiciar, destinat să prevină actele de terorism.

În momentul evenimentelor de sâmbătă, puțin după ora 21.00, în apropiere de podul Bir Hakeim peste Sena, el a strigat de mai multe ori „Allah Akbar”, potrivit ministrului de interne Gérald Darmanin.

Cunoscut pentru tulburări psihiatrice și islamism radical, el a urmat un tratament medical psihiatric pe toată durata detenției sale și după eliberare.

„Primele luni au fost încurajatoare”, iar el părea să se fi „detașat de religie” după eliberare, potrivit unei surse din domeniul securității.

„Instabil” și „influențabil”

Dar acest bărbat, a cărui personalitate era „foarte influențabilă” și „foarte instabilă”, a provocat din nou îngrijorare încă din primăvara-vara anului 2022, potrivit acestei surse.

După arestarea sa, el le-a spus ofițerilor de poliție „că era furios din cauza a ceea ce se întâmpla în Gaza, că Franța era complice la ceea ce făcea Israelul. El ar fi spus că s-a săturat să vadă musulmani murind, atât în Afganistan, cât și în Palestina”, a precizat ministrul de Interne.

„Este posibil ca evenimentele recente să-l fi făcut să se destabilizeze”, a mai spus sursa de securitate.

Anchetatorii vor examina și tratamentul medical al acestuia. „A fost el sub îngrijirea medicală pe care ar fi trebuit să o aibă și pe care a avut-o pentru o perioadă? Aceasta este o chestiune care va fi ridicată”, potrivit sursei de securitate.

Armand Rajabpour-Miyandoab avea „o activitate digitală semnificativă”.

Cu foarte puțin timp înainte de atacul său, „aproape simultan”, a fost postat pe rețelele de socializare un videoclip în care se revendica actul său.

Potrivit sursei de securitate, atacatorul se referea în ea la „evenimentele actuale, la guvern și la uciderea musulmanilor nevinovați”.