Sub bombardamentul aerian al Israelului, oamenii care se adăpostesc în sudul Fâșiei Gaza după ce și-au părăsit casele din nord la începutul războiului au declarat sâmbătă că nu mai au unde să se ducă în siguranță, potrivit Reuters.

Explozii în GazaFoto: Leo Correa / AP / Profimedia

Orașul Khan Younis este ținta atacurilor aeriene și a tirurilor de artilerie israeliene într-o nouă fază a războiului, după ce luptele au fost reluate vineri, în urma încetării unui armistițiu de o săptămână.

Populația sa a crescut în ultimele săptămâni, deoarece câteva sute de mii de persoane din nordul Fâșiei Gaza au fugit spre sud la îndemnul Israelului.

Unii campează în corturi, alții în școli, în timp ce alții dorm în casa scărilor sau în fața puținelor spitale care funcționează în oraș. Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat vineri că unul dintre spitale era „ca un film de groază”, în timp ce sute de copii și adulți răniți așteptau să fie tratați.

Abu Wael Nasrallah, în vârstă de 80 de ani, s-a arătat neîncrezător față de ultimul ordin al armatei israeliene de a se deplasa mai la sud, la Rafah, la granița cu Egiptul. Vineri, copii au fost răniți în lovituri israeliene în acest oraș.

Mesajul a fost transmis prin intermediul unor pliante lansate din cer deasupra mai multor districte din Khan Younis.

„Este un nonsens”, a declarat Nasrallah pentru Reuters. El a respectat ordinele israeliene de evacuare și s-a mutat din nordul Fâșiei Gaza mai devreme în timpul războiului care a izbucnit la 7 octombrie, când militanții Hamas au trecut în Israel și au ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Aproximativ 193 de palestinieni au fost uciși de la expirarea armistițiului, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății din Gaza, adăugându-se la bilanțul de peste 15.000 de morți anunțat de autoritățile sanitare palestiniene.

Israelul afirmă că depune eforturi pentru a minimiza pagubele provocate civililor pe măsură ce luptele se deplasează spre sud.

Statele Unite au insistat săptămâna trecută pe lângă Israel ca acesta să facă planuri clare pentru a limita victimele civile în ofensiva sa din sud, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu și guvernul său nu au dat asigurări clare în acest sens, a declarat vineri un înalt oficial american, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken își încheia o călătorie în regiune.

Un consilier de rang înalt al lui Netanyahu a declarat sâmbătă jurnaliștilor că Israelul a informat grupurile umanitare cu privire la „zonele mai sigure”.

Mark Regev a declarat că Israelul nu a cerut întregii populații din sudul Gaza să plece. „Doar din acele cartiere, acele zone specifice în care știm că vor fi lupte grele, le-am cerut oamenilor de acolo să se mute”.

„Noapte de groază”

Nasrallah a declarat că el și familia sa vor rămâne pe loc, deoarece au pierdut deja totul.

„Nu mai este nimic de care să ne temem. Casele noastre au dispărut, proprietățile noastre au dispărut, banii noștri au dispărut, fiii noștri au fost uciși, unii sunt handicapați. Ce a mai rămas să plângem?”, spune el.

O mamă a patru copii, care și-a dat numele Samira, a declarat că a fugit din orașul Gaza spre sud împreună cu copiii ei după ce Israelul a început să bombardeze orașul luna trecută. Ei se adăpostesc acum la prieteni într-o casă la vest de Khan Younis.

Ea a spus că noaptea de vineri a fost una dintre cele mai înspăimântătoare de când a sosit: „O noapte de groază.”

Ea și alți locuitori au spus că se temeau că intensitatea bombardamentelor din Khan Younis și din orașul vecin Deir al-Balah înseamnă că invazia terestră a Israelului în sud este iminentă.

Un alt bărbat, pe nume Yamen, a spus că el, soția sa și cei șase copii au fugit din nord cu câteva săptămâni în urmă și că dormeau într-o școală.

„Încotro după Deir al-Abalah, după Khan Younis?”, a spus el. „Nu știu unde să-mi duc familia”.

ONU estimează că până la 1,8 milioane de persoane din Fâșia Gaza - sau aproape 80% din populație - au fost forțate să fugă în timpul campaniei devastatoare de bombardamente a Israelului.

Ca răspuns la atacul din 7 octombrie, Israelul a jurat să anihileze gruparea Hamas, cu sediul în Gaza.