Decizia lui Benjamin Netanyahu de a-și chema acasă din Qatar echipa de negociatori Mossad înseamnă că Israelul a luat decizia că organizația Hamas fie nu este interesată de un alt armistițiu, fie nu oferă nimic care să îi convingă pe israelieni că merită să facă concesii, potrivit Sky News.

Benjamin Netanyahu în Fâșia Gaza, printre soldații israelieniFoto: Israeli Government (GPO) / Hando / AFP / Profimedia

Acest lucru nu înseamnă neapărat că negocierile au fost anulate complet.

Deși oficialii Mossad nu se mai află personal la Doha, există alte canale de comunicare deschise între cele două părți - iar alți mediatori, inclusiv Qatar și Egipt, vor continua dialogul cu Hamas pentru a ajunge la o soluție.

Dar, mai mult decât orice altceva, pare a fi un semnal clar din partea israelienilor că nu mai au despre ce să vorbească în acest moment.

Strategia Israelului pentru a elibera mai repede ostaticii

Un alt semnal foarte clar din partea israelienilor, de la întreruperea armistițiului de ieri dimineață, este că poartă o luptă foarte dură în Gaza.

Israelul a efectuat de aseară mai multe lovituri aeriene și focuri de artilerie, peste 200 de persoane fiind ucise și peste 600 rănite.

Hamas a răspuns cu rafale de rachete spre sudul Israelului.

Există o convingere puternică în rândul persoanelor apropiate lui Netanyahu că organizația Hamas va fi mai dispusă să cedeze și să elibereze mai mulți ostatici dacă va fi supusă unei presiuni militare severe.

Aceasta a fost, de asemenea, convingerea premierului israelian atunci când a fost convenită prima pauză în urmă cu puțin peste o săptămână - că aceasta a fost în mare parte cauzată de luptele grele care au avut loc timp de mai multe săptămâni.

Având în vedere că negocierile din Qatar se află în mod clar într-un impas, israelienii ar putea considera că utilizarea presiunii militare pentru a strânge din nou șuruburile asupra Hamas este cea mai eficientă strategie pentru a elibera mai mulți ostatici.