Fosta judecătoare americană Sandra Day O'Connor, prima femeie numită în Curtea Supremă a SUA şi considerată una dintre vocile moderate din cadrul acestei instanţe, a decedat vineri la vârsta de 93 de ani, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

Sandra Day O'Connor, prima femeie numită în Curtea Supremă a SUAFoto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

O conservatoare moderată, Sandra Day O'Connor a fost numită în instanţa supremă de către fostul preşedinte american Ronald Reagan în anul 1981. Deşi fusese numită pe viaţă, ea a demisionat în anul 2006 pentru a-şi îngriji soţul John O'Connor, bolnav de Alzheimer şi care a decedat trei ani mai târziu. Ea însăşi a anunţat apoi în 2018 că părăseşte viaţa publică pentru a se îngriji de „demenţă, probabil boala Alzheimer”.

Prin abordările sale centriste, cât timp a fost membră a Curţii Supreme ea a înclinat deseori balanţa în verdicte decisive, cum a fost menţinerea hotărârii din cazul „Roe v. Wade” din anul 1973 care a recunoscut dreptul la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină. Sandra O'Connor a fost în acest caz de partea judecătorilor progresişti împotriva celor conservatori. Jurisprudenţa din cazul „Roe v. Wade” a fost în cele din urmă anulată în iunie 2022 de către actuala Curtea Supremă cu majoritate conservatoare.

Într-un alt caz, Sandra O'Connor s-a alăturat majorităţii conservatoare din Curtea Supremă, blocând astfel în anul 2000 renumărarea voturilor în statul Florida la alegerile prezidenţiale, ceea ce i-a permis republicanului George W. Bush să câştige scrutinul în faţa democratului Al Gore.