Hamas consideră că propunerile israeliene pentru prelungirea încetării focului, care se încheie joi dimineața în Gaza, nu sunt „optime” în acest moment, a declarat o sursă a mișcării islamiste palestiniene miercuri seara pentru AFP.

ostatici eliberati de HamasFoto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

„Orice discuție despre un schimb de prizonieri militari, soldați și ofițeri, trebuie să fie precedată de încetarea agresiunii (israeliene) și ridicarea blocadei care sufocă Gaza”, a adăugat el.

„Următorul pas al negocierilor trebuie să se concentreze pe schimburile de prizonieri cu vârsta peste 18 ani, iar rezistența este pregătită pentru această etapă”, a adăugat el, punctând că Hamas și celelalte grupuri armate palestiniene erau „pregătite pentru toate opțiunile”.

„Dacă încetarea focului continuă, Hamas o va menține atât timp cât și ocupantul (israelian) o va face”, a mai spus sursa pentru AFP.

Încetarea actuală a început în ultima vineri pentru patru zile, înainte de a fi prelungită pentru două zile.

Părțile discută cu mediatorii - având Qatarul în frunte - pentru a evita reluarea luptelor în Fâșia Gaza, unde situația umanitară este dezastruoasă.

Între timp, 60 de ostatici și persoane cu dublă cetățenie au fost eliberați, inclusiv femei și copii, în schimbul a 180 de prizonieri palestinieni ținuți în închisorile israeliene, inclusiv femei și bărbați sub 19 ani.