Franța a declarat miercuri că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare ca opțiune sancțiunile împotriva coloniștilor israelieni care au atacat palestinieni din Cisiordania și că discuțiile la nivelul UE pentru impunerea de sancțiuni împotriva comandanților Hamas progresează, potrivit Reuters.

Soldați israelieni în satul Aroura din CisiordaniaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cifrele ONU arată că atacurile zilnice ale coloniștilor israelieni s-au dublat de la atacul surpriză al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și de la atacul care a urmat asupra enclavei palestiniene din Gaza. Mai mult de 200 de palestinieni au fost uciși în violențele din acest an.

„Credem că comunitatea internațională are un rol de jucat pentru a pune capăt acestor acte de violență care sunt extrem de destabilizatoare pentru regiune, dar care dăunează și perspectivelor unei soluții cu două state”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Anne-Claire Legendre, în cadrul unei conferințe de presă săptămânale.

Ea a precizat că nu a fost exclusă nicio opțiune, inclusiv sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva indivizilor violenți.

Israelul a capturat Cisiordania în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu și de atunci se află sub ocupație militară, în timp ce coloniile israeliene s-au extins în mod constant.

Palestinienii au în vedere Cisiordania ca parte a unui viitor stat independent care să includă și Gaza și Ierusalimul de Est.

O sursă diplomatică franceză a declarat că Parisul este în favoarea sancțiunilor UE, dar că încă nu a început o dezbatere în cadrul blocului pe această temă.

Statele Unite au declarat că sunt pregătite să emită interdicții de viză împotriva „extremiștilor” care atacă civili în Cisiordania.

Sancțiuni pentru Hamas

Legendre a declarat că discuțiile progresează la Bruxelles pentru a impune sancțiuni - înghețarea activelor și interdicții de călătorie - comandanților Hamas.

De asemenea, se lucrează în prezent cu aliații europeni și cu alți aliați la reducerea finanțării Hamas, inclusiv prin intermediul platformei „No Money for Terror”, precum și la combaterea propagandei sale pe rețelele sociale.

„No Money for Terror” este o coaliție ad-hoc înființată în 2018 care vizează combaterea finanțării terorismului.

La 13 noiembrie, Franța a impus sancțiuni la nivel național împotriva comandantului militar al Hamas, Mohammed Deif, și a adjunctului său Marwan Issa.

Doi diplomați au declarat că obiectivul este de a-i adăuga pe aceștia pe lista UE a teroriștilor sancționați. De asemenea, sunt analizate și alte persoane, dar pregătirea dosarelor juridice va dura mai mult timp, au declarat aceștia.