Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene, chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit unui sondaj publicat miercuri, relatează Reuters.

aeroport Heathrow AngliaFoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Limitarea imigrației a fost motivul principal pentru care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană în 2016.

Sondajele din ultimele luni au arătat că peste jumătate dintre britanici cred acum că Brexit a fost o greșeală, iar sondajul de miercuri are loc la mai puțin de o săptămână după ce datele au arătat că migrația netă anuală în Regatul Unit a atins un nivel record anul trecut (606.000) - mai mult decât dublul cifrei înregistrate în anul anterior votului Brexit.

Sondajul YouGov a arătat că 57% dintre britanici ar susține acum aderarea la piața unică, chiar dacă asta ar însemna reluarea liberei circulații a oamenilor, o politică care a făcut ca milioane de familii și muncitori să se mute în Marea Britanie în perioada în care Regatul era membră UE.

Una din cinci persoane s-a opus.

Sprijinul pentru aderarea la piața unică, care garantează și libera circulație a mărfurilor și serviciilor, a fost împărțit pe linii politice.

Pentru acei respondenți care au votat pentru părăsirea UE și care ar sprijini Partidul Laburist de opoziție dacă alegerile ar fi mâine, 53% susțin apartenența la piața unică, iar 31% s-au opus.

Pentru cei care au votat pentru Brexit și intenționează să voteze pentru conservatori la guvernare, doar 29% ar susține o revenire la piața unică, iar 54% împotrivă.

Laburiștii, care sunt pe cale să câștige următoarele alegeri conform sondajelor de opinie, au promis că vor îmbunătăți relația comercială a țării cu blocul, dar liderul Keir Starmer a spus că nu dorește o revenire la piața unică.

În general, sondajul arată că 72% dintre britanici doresc ca țara să aibă legături mai strânse cu Uniunea Europeană, inclusiv printre cei care au votat pentru părăsirea blocului.

YouGov a spus că la sondaj au participat 2.138 de persoane.

Citește și:

Numărul cetățenilor UE cărora li s-a refuzat intrarea în Regatul Unit după Brexit a crescut de 5 ori / Românii s-au confruntat cu cele mai multe refuzuri