Preşedintele ales al Argentinei, controversatul ultraliberal Javier Milei, s-a întâlnit marţi cu consilieri apropiaţi ai preşedintelui american Joe Biden, a anunţat biroul următorului şef de stat argentinian, transmit AFP și Agerpres

Javier Milei, președintele ArgentineiFoto: Luciano Gonzalez Torres / Xinhua News / Profimedia

Economist al dreptei radicale, Javier Milei a învins detaşat pe 19 noiembrie, deschizând o perioadă de incertitudine pentru cea de-a treia economie a Americii Latine, scufundată într-o criză profundă şi căreia îi promite terapie de şoc.

Javier Milei a făcut cunoscută Casei Albe "poziţia sa geopolitică aliniată cu Occidentul şi apărarea valorilor libertăţii", a scris biroul său pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

Viitorul preşedinte, a cărui învestire este programată pentru 10 decembrie, a discutat în special cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi cu responsabilii pentru America Latină de la Casa Albă, Juan Gonzalez, şi de la Departamentul de Stat, Brian Nichols.

Jake Sullivan şi Javier Milei au discutat despre "importanţa de a continua construirea unei relaţii puternice între Statele Unite şi Argentina pe probleme economice şi priorităţi comune", a făcut cunoscut Casa Albă într-un comunicat, citând în special tehnologiile, energiile verzi şi drepturile omului.

În ziua a doua a vizitei lui Javier Milei în Statele Unite, Joe Biden se afla la Atlanta pentru a asista la înmormântarea fostei Prime Doamne a Statelor Unite Rosalynn Carter, care a murit în urmă cu o săptămână.

Javier Milei a desemnat Statele Unite şi Israelul drept "aliaţi" prioritari ai viitorului său guvern şi, în timpul campaniei sale, a promis că se va distanţa de China, marele rival al Washingtonului.

Nu a fost anunţată nicio întâlnire cu fostul preşedinte republican Donald Trump, cu care este adesea comparat.

Javier Milei a părăsit Casa Albă pentru a merge la aeroport, fără a se întâlni cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Kristalina Georgieva, cu care a discutat vineri prin videoconferinţă.

Colaboratorii săi apropiaţi au rămas, însă, pentru o reuniune tehnică la FMI, căruia Argentina se chinuie să-i ramburseze un împrumut colosal de 44 de miliarde de dolari, contractat în 2018, din cauza rezervelor valutare la cel mai scăzut nivel.

"Au discutat despre provocările complexe cu care se confruntă ţara", au declarat presei surse din cadrul FMI, sub acoperirea anonimatului, promiţând "să continue să lucreze în strânsă colaborare în viitor".

Confruntată cu grave dificultăţi economice, Argentina suferă o inflaţie care ajunge la peste 140% anual, iar 40% din populaţia sa trăieşte în sărăcie.