Schimbare vizuală marți pe cerul Parisului: forma unei turle se poate vedea acum ridicându-se din vârful schelelor de la catedrala Notre-Dame, care a fost devastată de un incendiu în 2019, potrivit AFP.

Turnul catedralei Notre-Dame prinde conturFoto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Organismul public însărcinat cu supravegherea proiectului a refuzat să comenteze evoluția lucrărilor de construcție, care continuă. Structura turlei urmează să fie acoperită și decorată în următoarele zile.

Notre-Dame ar trebui să se redeschidă pe 8 decembrie 2024, după Jocurile Olimpice de la Paris din vară, dată confirmată de Emmanuel Macron la sfârșitul lunii august.

Vinerea trecută, biserica a declarat pentru AFP că „silueta familiară” a turlei, la 96 de metri deasupra solului, va fi vizibilă „înainte de Crăciun”. „Structura solidă de stejar sau cadrul clopotniței va fi finalizată în decembrie”, a precizat aceeași sursă.

Spirala, care este identică cu precedenta proiectată de arhitectul Viollet-Le-Duc din secolul al XIX-lea și care s-a prăbușit în incendiul din 15 aprilie 2019, va fi în continuare înconjurată de schelele folosite pentru ridicarea structurii.

Acestea „vor fi folosite pentru instalarea acoperișului și a ornamentelor sale de plumb în 2024”, a adăugat instituția. În același timp, „asamblarea cadrelor naosului și corului catedralei - care s-au prăbușit de asemenea în incendiu - va fi finalizată la începutul anului 2024, moment în care va putea începe și instalarea acoperișului acestora”.

În ceea ce privește restaurarea interiorului, „curățarea simultană a pereților, a decorațiilor pictate și a bolților (care acoperă o suprafață totală de 42.000 m²) este aproape de finalizare, iar schelele sunt demontate pe parcurs”, a adăugat sursa citată.

Catedrala ar trebui să fie pregătită să primească noul mobilier liturgic din bronz, precum și 1.500 de scaune din stejar masiv, în ultimul trimestru al anului 2024.

Capodoperă a artei gotice admirată în întreaga lume, Notre-Dame de Paris primea în medie 12 milioane de vizitatori pe an înainte de incendiu, găzduind 2.500 de slujbe și 150 de concerte.