Un centru comunitar evreiesc din Montreal a fost ținta unui cocktail Molotov duminică seară, un atac calificat drept „inacceptabil” de premierul canadian Justin Trudeau, în contextul creșterii numărului de acte antisemite din 7 octombrie, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nimeni nu se afla în incintă, iar pagubele au fost minime”, a explicat Saul Emanuel, directorul general al centrului atacat (Consiliul Comunității Evreiești), într-un comunicat, deși a deplâns „atacurile violente repetate și odioase”.

După ce a spart geamul ușii de la intrare, cocktailul a căzut în hol, arzând o parte din covor.

„Aceste acte continue de violență antisemită sunt deplorabile și inacceptabile și trebuie să înceteze acum”, a declarat Justin Trudeau pe X (fostul Twitter).

La începutul acestei luni, două școli evreiești din metropola Quebec au fost ținta unor focuri de armă, dintre care una de două ori, dar nimeni nu a fost rănit. De asemenea, au fost aruncate cocktailuri Molotov asupra unei sinagogi.

„Montreal este un oraș al păcii și al incluziunii. Trebuie să rămână așa și ne vom asigura de acest lucru”, a reacționat Valérie Plante, primarul din Montreal, tot pe X.

Săptămâna trecută, poliția din Toronto a avertizat asupra unei creșteri puternice a infracțiunilor rasiste în metropola canadiană, în special a actelor antisemite, începând cu 7 octombrie, data atacului sângeros al Hamas pe teritoriul israelian din Fâșia Gaza.

Ca represalii, Israelul, care a jurat să „anihileze” Hamas și a bombardat fără încetare Fâșia Gaza până vineri, la intrarea în vigoare a unui armistițiu.