Președintele Joe Biden a invocat luni o măsură din perioada Războiului Rece pentru a stimula investițiile în producția americană de medicamente și materiale medicale pe care le-a considerat importante pentru apărarea națională, potrivit Reuters.

Joe Biden Foto: Jacek Boczarski / AFP / Profimedia

Biden s-a lăudat luni cu eforturile administrației sale de a îmbunătăți lanțurile de aprovizionare afectate de pandemia COVID și de a contribui la ținerea sub control a inflației, dar a recunoscut că mai sunt multe de făcut.

„Știm că prețurile sunt încă prea mari pentru prea multe lucruri, că vremurile sunt încă prea grele pentru prea multe familii”, a spus Biden. „Dar am făcut progrese”.

Biden a invocat Legea producției de apărare din timpul Războiului Rece pentru a stimula investițiile în producția americană de medicamente și consumabile medicale.

Anunțul face parte dintr-o serie de 30 de măsuri pe care administrația le-a anunțat pentru a ajuta lanțurile de aprovizionare industrială și pentru a contracara inflația istoric ridicată.

Biden a autorizat Departamentul de Sănătate și Servicii Umane să folosească puterile prevăzute de această lege pentru a permite investiții în „medicamente esențiale”, a precizat Casa Albă.

Domeniile de investiții includ, de asemenea, „contramăsuri medicale”, care includ consumabile care diagnostichează, previn sau tratează boli legate de atacuri chimice, biologice, radiologice sau nucleare.

De asemenea, guvernul federal își va îmbunătăți capacitatea de a monitoriza lanțurile de aprovizionare prin schimbul de date între agenții. Departamentul Comerțului, de exemplu, a dezvoltat noi instrumente pentru a evalua riscurile la nivelul lanțului de aprovizionare și va colabora cu Departamentul Energiei în ceea ce privește aprovizionarea cu resurse de energie regenerabilă.

Biden, care candidează pentru a fi reales în 2024, este nerăbdător să le arate americanilor că se ocupă de inflație și abordează preocupările generale legate de economia americană. Deși prețurile de consum au scăzut față de vârfurile de anul trecut, sondajele arată că inflația rămâne o provocare politică pentru Biden în perspectiva alegerilor.