Procesul unui student de 18 ani, cel mai tânăr rus judecat pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă, a început luni la Odintsovo, la periferia vestică a Moscovei, potrivit AFP.

Razboi în Ucraina - maternitate bombardata la Mariupol - martie 2022Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Maxim Lipkan, care riscă până la 10 ani de închisoare, a fost arestat în februarie, la scurt timp după ce a împlinit 18 ani, când plănuia să organizeze un protest împotriva ofensivei rusești din Ucraina.

Audierea a avut loc cu ușile închise și fără prezența acuzatului, care a fost internat vineri, la cererea instanței, într-un spital de psihiatrie din Cehov, în apropiere de capitala rusă.

„Procesul va avea loc cu ușile închise, deoarece, potrivit unui raport de expertiză (medicală judiciară), el a fost considerat parțial iresponsabil pentru acțiunile sale”, a declarat pentru AFP avocatul său Alan Katchmazov, prezent la audiere.

Potrivit lui Katchmazov, clientul său este acuzat că a difuzat „informații false despre armata rusă”, vorbind pe canalul său de Telegram și YouTube despre „o maternitate cunoscută (în Ucraina) care, potrivit lui Maxime, ar fi fost bombardată de militari ruși”.

„Suntem foarte îngrijorați pentru Maxime”, a declarat mama sa, Elena, înainte de audiere.

Potrivit unei alte avocate a lui Maxim, Antonina Levochskaya, tânărul a fost „ras cu forța” și a avut „conflicte cu vecinii de celulă” în timpul detenției preventive.

Apărarea speră că Maxime va fi eliberat din cauza diagnosticului său nedezvăluit.

Militant împotriva ofensivei, el tocmai terminase școala și urma să studieze dreptul la universitate pentru a deveni avocat.

Înainte de arestarea sa, Maxime Lipkan intenționa să organizeze o acțiune de protest pentru a marca a doua aniversare a începutului intervenției rusești în Ucraina, la 24 februarie, care urma să se intituleze „Un an de infern”, dar autoritățile au interzis această adunare.

Poliția a sosit la ușa sa la ora șase, pe 21 februarie, și l-a arestat. Următoarea audiere urmează să aibă loc miercuri.