Dreapta populistă din Polonia și-a prezentat luni guvernul minoritar care, cu excepția unei surprize uriașe, nu ar putea obține votul Parlamentului în termenul de două săptămâni, potrivit AFP.

Mateusz MorawieckiFoto: DAMIAN BURZYKOWSKI / imago stock&people / Profimedia

După un probabil eșec, va fi rândul majorității proeuropene, condusă de liderul Coaliției Civice (KO, centru) Donald Tusk, să își formeze guvernul.

„Respectăm o cutumă constituțională prin numirea unui guvern prezentat de partidul care a câștigat alegerile”, PiS, a declarat președintele polonez Andrzej Duda după prezentarea noului guvern al lui Mateusz Morawiecki.

La alegerile legislative din 15 octombrie, PiS a ieșit învingător cu 194 de locuri în camera inferioară a parlamentului, dar s-a aflat în minoritate în fața coaliției de forțe proeuropene, Coaliția Cetățenilor (KO), A Treia Voce (Trzecia Droga) și Stânga (Lewica), care avea 248 de locuri.

În pofida aritmeticii electorale, Duda i-a încredințat lui Morawiecki sarcina de a forma un guvern în timpul primei sesiuni a noii adunări.

Cabinetul propus include atât personalități cunoscute, precum Mariusz Blaszczak, care va rămâne ministru al apărării, cât și experți necunoscuți publicului larg. Femeile dețin jumătate din posturile ministeriale.

Cu toate acestea, fără majoritate și cu toate celelalte forțe parlamentare care au refuzat public să se alăture noului guvern, acesta pare sortit eșecului.

Donald Tusk, un fost prim-ministru liberal din coaliția majoritară proeuropeană, va trebui atunci să prezinte un guvern propriu.

Tusk a denunțat numirea lui Morawiecki, acuzându-l pe președintele Duda, care provine din tabăra naționalistă populistă, că „trage de timp” pentru a amâna tranziția politică după opt ani de guvernare PiS.

„Așa cum am spus, vor dori să mai fure câteva zile”, a declarat Tusk în fața susținătorilor la un miting la începutul acestei luni.

Pentru el, această decizie „nu va schimba nimic”, lăsând să se înțeleagă că el însuși va deveni din nou prim-ministru.

Tusk a fost prim-ministru până în 2014. În anul următor, PiS a câștigat alegerile parlamentare și de atunci se află la putere.