Trei copii mici se numără printre cele cinci persoane rănite într-un atac cu cuțitul comis joi la Dublin, care a declanșat revolte în centrul orașului și pentru care poliția nu a exclus încă niciun motiv, inclusiv dacă ar putea avea legătură cu terorismul, potrivit Reuters.

Proteste violente la DublinFoto: Peter MURPHY / AFP / Profimedia

Transportul public a fost suspendat, iar pacienții au fost sfătuiți să nu se deplaseze la o maternitate din apropiere decât dacă este absolut necesar, după ciocnirile dintre poliția antirevoltă și protestatarii anti-imigranți, care au ajuns la locul atacului lângă principala arteră de circulație, O'Connell Street.

Micile proteste anti-imigranți au luat amploare în ultimul an

Un autobuz cu etaj a fost ars în totalitate în fața statuii lui Daniel O'Connell din capătul străzii, iar geamurile unui hotel Holiday Inn și ale unui restaurant McDonalds din apropiere au fost sparte. Un magazin Footlocker a fost jefuit.

„Sunt scene rușinoase. Avem de-a face cu o facțiune de huligani complet nebuni, conduși de ideologia de extremă dreapta, implicați în violențe grave”, a declarat presei comisarul de poliție Drew Harris, după ce a desfășurat 400 de ofițeri pentru a restabili ordinea publică.

O mașină de poliție a fost, de asemenea, incendiată.

Astfel de revolte sunt aproape fără precedent în Dublin. Nu există partide sau politicieni de extremă dreapta aleși în parlament, dar micile proteste anti-imigranți au luat amploare în ultimul an. Guvernul revizuiește securitatea în jurul parlamentului după ce un protest recent a blocat legislatorii înăuntru.

Toate ipotezele rămân în picioare

Harris a declarat că toate liniile de anchetă legate de atac rămân deschise, contrazicând un ofițer superior care declarase anterior reporterilor că poliția este convinsă că incidentul nu are legătură cu terorismul.

„Nu am de gând să speculez mai departe în ceea ce privește un motiv terorist. Până când nu suntem siguri care este motivul, trebuie să rămânem cu mintea deschisă în ceea ce privește motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru”, a declarat acesta.

O fetiță de cinci ani primea tratament de urgență după ce a suferit răni grave în urma înjunghierii. Un bărbat în vârstă de 40 de ani, de asemenea tratat pentru răni grave, a fost arestat de poliție, care a declarat că nu caută niciun alt suspect.

Poliția a declarat că se pare că bărbatul a atacat mai multe persoane în Parnell Square din Dublin la scurt timp după ora 1330 GMT. Trecătorii au intervenit într-un stadiu incipient al atacului.

O femeie în vârstă de 30 de ani a fost, de asemenea, tratată pentru răni grave, în timp ce ceilalți doi copii, un băiat de cinci ani și o fată de șase ani, au suferit răni mai puțin grave. Băiatul a fost externat din spital.

Poliția nu a dorit să dezvăluie naționalitatea bărbatului reținut

Scena era încă izolată cu puțin timp înainte de ora 18.00 GMT, când un grup de aproximativ 50 de protestatari anti-imigranți a spart pentru scurt timp o barieră a poliției. Unii au strigat „scoateți-i afară”, iar unul a lovit cu piciorul oglinda retrovizoare a unei mașini de poliție. Un altul era acoperit cu un steag irlandez.

O mulțime mai mare a început apoi să arunce cu obiecte și să tragă cu artificii în polițiștii antirevoltă cu căști și scuturi, odată ce aceștia au fost desfășurați, iar revoltele au scăpat de sub control.

Mulțimea a început să se disperseze în jurul orei 21.00 GMT.

Poliția nu a dorit să dezvăluie naționalitatea bărbatului reținut.

Migrația netă în rândul celor 5,3 milioane de locuitori ai Irlandei a crescut la al doilea cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor, în cele 12 luni până în aprilie.

„Există un grup de oameni, huligani, criminali, care se folosesc de acest atac îngrozitor pentru a semăna dezbinare”, a declarat presei ministrul justiției, Helen McEntee.

„Gardai (poliția) folosește toate forțele posibile pentru a restabili ordinea. Acest lucru nu va fi tolerat”, a adăugat oficialul.