Fostul președinte american Donald Trump va vizita Argentina pentru a se întâlni cu Javier Milei, cel mai nou șef de stat din America de Sud, a declarat joi cancelaria președintelui argentinian, după o discuție între cei doi, relatează Reuters.

Javier MileiFoto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Milei, un libertarian cu viziuni radicale, a câștigat alegerile prezidențiale de weekendul trecut după o campanie electorală care a zguduit din temelii partidele tradiționale din Argentina.

La fel ca fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, Milei a atras numeroase comparații cu Donald Trump datorită stilului său populist și nonconformist de a face politică.

Milei urmează să fie învestit oficial în funcție în data de 10 decembrie, după ce a câștigat alegerile promițându-le argentinienilor o „terapie de șoc” pentru economia afectată de inflația de 3 cifre și alte probleme. Printre promisiunile sale electorale se numără renunțarea la pesos în favoarea dolarului ca monedă oficială, închiderea Băncii Centrale de la Buenos Aires și tăierea masivă a cheltuielilor statului.

Trump l-a felicitat pe Milei încă de duminică pentru victorie

„Felicitări lui Javier Milei pentru alegerile extraordinare din Argentina. Toată lumea urmărea. Sunt foarte mândru de tine. Îți vei schimba total țara și vei face Argentina măreață din nou”, a spus fostul președinte republican într-o postare făcută pe Truth Social, rețeaua sa de socializare.

El a înregistrat apoi și video mesajul.

Cancelaria lui Milei a declarat joi că Trump i-a spus că îl va vizita la Buenos Aires în timpul unei conversații telefonice inițiate de fostul președinte SUA pentru a-l felicita și personal. Reprezentanții președintelui argentinian nu au precizat însă când ar urma să aibă loc vizita.

Președintele american în exercițiu, democratul Joe Biden, a vorbit la rândul său cu Milei pentru a-l felicita pentru victorie și pentru a discuta despre relațiile bilaterale, a anunțat miercuri Casa Albă.

Milei, care și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, a declarat în mod repetat că dorește schimbarea politicii externe a Argentinei, numind Statele Unite și Israelul drept țări cu care Buenos Aires ar trebui să aibă relații apropiate.

La fel ca Trump, Milei este un critic virulent al Chinei și al guvernului său comunist.