Fostul negociator de ostatici Gershon Baskin spune că acordul ar putea fi „ușor de deraiat” de un „singur luptător Hamas” care lansează o rachetă sau de soldații israelieni care trag asupra unui combatant Hamas, potrivit Sky News.

Soldați israelieni și palestinieni în nordul Fâșiei GazaFoto: ashraf amra / AFP / Profimedia

Iar dacă serviciile de informații israeliene îi localizează pe comandanții Hamas de rang înalt în timpul armistițiului, Baskin crede că aceștia ar alege să tragă și ar risca să piardă acordul.

„[Dar] dacă totul decurge fără probleme, nu există niciun motiv pentru care acesta nu ar putea fi prelungit. Cred că ținerea femeilor, copiilor și bătrânilor ca ostatici de către Hamas este o povară pentru ei.”, adaugă expertul.

După eliberarea ostaticilor civili, Hamas va dori să folosească soldații capturați pentru a negocia eliberarea tuturor prizonierilor palestinieni din Israel, dar acest lucru ar fi un eșec pentru Israel, spune Baskin.

El spune că, probabil, Israelul va continua războiul în sudul Fâșiei Gaza și, în schimb, își va folosi forțele speciale pentru a efectua operațiuni de căutare și salvare.