Coreea de Nord a notificat paza de coastă japoneză cu privire la intenția sa de a lansa un satelit între miercuri și 1 decembrie, a anunțat marți agenția japoneză de presă Kyodo, citată de AFP.

Lansare de racheta in Coreea de NordFoto: STR / AFP / Profimedia

Această lansare, care ar sfida avertismentele Seulului către Phenian, ar fi o nouă încercare de a lansa un satelit militar, precum cele care au eșuat în mai și august, potrivit Kyodo.

Premierul japonez Fumio Kishida a cerut guvernului său să fie pregătit pentru o astfel de lansare, a precizat Kyodo, citând biroul său.

Luni, armata sud-coreeană a avertizat Coreea de Nord să își oprească „imediat” pregătirile pentru lansarea unui satelit de spionaj, avertizând Phenianul că va lua „măsurile necesare” dacă va fi necesar.

La începutul lunii noiembrie, serviciile de informații ale Seulului au declarat că Phenianul se afla în stadiul final al pregătirilor pentru cea de-a treia încercare.

Ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-sik, a declarat duminică că lansarea ar putea avea loc chiar în această săptămână.

„Sfătuim cu tărie Coreea de Nord (...) să suspende imediat pregătirile actuale pentru lansarea unui satelit militar de spionaj”, a declarat luni Kang Hopil, director de operațiuni în cadrul Statului Major Întrunit.

„Dacă Coreea de Nord lansează un satelit de recunoaștere militară în pofida avertismentului nostru, armata noastră va lua măsurile necesare pentru a garanta viața și siguranța populației”, a adăugat el.

După o a doua tentativă eșuată în august, Phenianul a anunțat că va efectua o a treia lansare în octombrie, dar aceasta nu a mai avut loc.

Potrivit Seulului, Phenianul furnizează arme Moscovei în schimbul tehnologiei spațiale rusești destinate punerii pe orbită a unui satelit militar de spionaj.

Analiștii consideră că există o coincidență tehnologică semnificativă între capacitățile de lansare spațială și dezvoltarea rachetelor balistice, de la care Phenianul a fost interzis prin multiple sancțiuni ONU.

Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de armament în acest an, ignorând avertismentele SUA, ale Coreei de Sud și ale aliaților lor.

Săptămâna trecută, aceasta a declarat că a efectuat cu succes teste la sol ale unui „nou tip” de motor cu combustibil solid pentru rachetele sale balistice cu rază intermediară de acțiune (IRBM) interzise, descriindu-le ca fiind un pas crucial în „mediul de securitate grav și instabil”.