O instanță italiană a pronunțat luni sentințe lungi de închisoare la încheierea unuia dintre cele mai mari procese împotriva mafiei care au avut loc vreodată în Italia, relatează Reuters.

Pronuntarea sentintelor in mega-procesul impotriva 'NdranghetaFoto: Valeria Ferraro / Associated Press / Profimedia Images

Peste 330 de mafioți ai 'Ndrangheta, organizația mafiotă ce își are baza de putere în regiunea Calabria din sudul Italiei, și colaboratori ai lor din rândul autorităților și profesiilor civile au fost puși sub acuzare într-un proces care a durat aproape 3 ani de zile.

Printre acuzațiile aduse inculpaților arestați în urma unei ample operațiuni desfășurate în decembrie 2019 s-au numărat cele de extorcare, trafic de droguri și jaf. Procesul a început în ianuarie 2021.

Agenția italiană de presă Ansa notează că judecătorii au avut nevoie de o oră și 40 de minute doar pentru a citi sentințele.

Cele mai lungi pedepse le-au primit Saverio Razionale și Domenico Bonavota, doi lideri locali din Calabria ai 'Ndrangheta: 30 de ani de închisoare.

Printre cei condamnați s-a numărat și Giancarlo Pittelli, un avocat și fost politician al partidului Forza Italia care face parte din actuala coaliție de guvernare de la Roma. Acesta a primit 11 ani de închisoare, fiind condamnat pentru conspirare alături de mafie și trasmiterea de informații acesteia.

Giorgio Naselli, un fost șef al poliției din Calabria, a fost condamnat la doi ani și 6 luni de închisoare.

În unele cazuri însă procurorii nu au obținut sentințele lungi pe care le-au cerut și peste 100 de inculpați au fost declarați nevinovați.

'Ndrangheta este cea mai puternică mafie din Italia

Decizia de luni a fost pronunțată în primă instanță și poate fi atacată la apel atât de către avocații apărării, cât și procurori.

'Ndrangheta este considerată de către magistrații italieni ca fiind cel mai puternic grup mafiot din țară, cu mult înaintea mult mai faimoasei Cosa Nostra din Sicilia.

Procesul a fost ținut într-un call center reconvertit din orașul calabrez Lamezia Terme, cuști metalice fiind instalate pentru inculpați în sala de judecată.

Ultima oară când Italia a trimis în judecată sute de presupuși mafioți simultan a fost în 1986 într-un caz judecat la Palermo care avea să se dovedească un punct de cotitură în lupta împotriva Cosa Nostra.

Cazul respectiv a marcat începerea declinului subit al mafiei siciliene. Însă acel proces a avut un impact uriaș deoarece a vizat numeroase familii de mafioți.

În schimb, noul proces din Calabria s-a axat în principal pe doar o familie - clanul Mancuso din provincia Vibo Valentia - criticii afirmând că majoritatea conducerii de top a 'Ndrangheta a rămas intactă.

Alți 70 de inculpați din procesul inițial au fost deja condamnați în noiembrie 2021 după ce au optat pentru o procedură accelerată în schimbul unor sentințe reduse.