Supermarketurile din Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, au început să lege sticlele de ulei de gătit cu lanțuri închise cu lacăte, pe măsură ce prețurile cresc, iar odată cu acestea și furturile, relatează Reuters.

Sticle de ulei de măsline în magazinele din SpaniaFoto: David Canales / Zuma Press / Profimedia

Sticlele de un litru de ulei de măsline extravirgin se vând cu până la 14,5 euro în unele supermarketuri, propulsând uleiul de măsline în categoria produselor pe care comercianții pun etichete de securitate, alături de băuturile spirtoase, cosmetice și electrocasnice.

„Observam o creștere majoră a furtului din magazine”, a declarat Ruben Navarro, CEO al lanțului de supermarketuri Tu Super, care operează 30 de magazine în regiunea Andalucia din Spania. „Uleiul de măsline a devenit un produs ideal pentru furat”.

Uleiul de măsline, ținta grupurilor infracționale organizate

Prețurile uleiului de măsline, acum oficial la 8 euro pe litru, au crescut cu 150% în ultimii doi ani în Spania, deoarece o secetă arzătoare din sud a afectat recolta de măsline. Grupurile infracționale organizate fură uleiul pentru a-l vinde, a spus Navarro.

Din septembrie, Tu Super a înlănțuit sticlele mari de 5 litri de ulei de măsline și le-a pus lacăt pe rafturi pentru a preveni furtul.

„Este o măsură nebunească, extremă, dar a funcționat”, a spus Navarro.

Tu Super nu este singurul care întărește securitatea: în unele supermarketuri Carrefour și Auchan din Madrid, sticlele de un litru sunt prevăzute cu etichete de securitate care trebuie îndepărtate de personal la casă.

STC, o companie spaniolă care furnizează soluții antifurt comercianților cu amănuntul, a înregistrat o creștere de 12 ori a comenzilor de la supermarketuri în această vară pentru dispozitive pentru protejarea sticlelor de ulei de măsline, a declarat Salvador Canones pentru Reuters.

Poliția spaniolă a descoperit, de asemenea, furturi de ulei de măsline din fabrici și, în octombrie, a arestat două persoane în cadrul unei anchete privind furtul a 56 de tone de ulei de măsline extravirgin.

Familiile din Spania cumpără de obicei ulei de măsline la vrac pentru gătit. Printre cei mai mari consumatori de ulei de măsline din lume, aceștia și-au redus deja semnificativ consumul: volumele vânzărilor de ulei de măsline extravirgin au scăzut cu 17% în cele 12 luni până în septembrie, potrivit NielsenIQ.

Jafurile au dus la demisii în rândul angajaților din supermarketuri

În timp ce furturile de măsline și ulei au crescut în special, măsurile din partea supermarketurilor reflectă, de asemenea, o creștere mai largă a furtului din magazine. Cea mai mare organizație de afaceri din Spania, CEOE, a declarat că a existat o creștere cu 30% a furturilor repetate care vizează comercianții cu amănuntul în 2022 și cu încă 12% până acum în 2023.

În Spania, furturile de obiecte în valoare mai mică de 400 de euro nu se pedepsesc decât dacă este o recidivă.

Navarro a spus că hoții profită de un număr mai mic de personal din magazine, iar comportamentul adesea abuziv al hoților față de muncitori exacerbează deficitul de forță de muncă.

„Propriii noștri lucrători trăiesc cu frică după jafuri... unii dintre ei ajung chiar să demisioneze de la locul de muncă”, a spus el.