Premierul australian Anthony Albanese a declarat că o navă de război a marinei chineze a acționat periculos în timpul unui incident cu o navă a Australiei în urma căruia un scafandru militar australian a fost rănit, relatează Reuters.

Fregata HMAS ToowoombaFoto: AB Forces News Collection / Alamy / Profimedia Images

HMAS Toowoomba - o fregată cu rază lungă a Marinei Regale Australiene - a fost nevoită să apeleze pe 14 noiembrie la unul dintre scafandrii săi pentru a elibera elicea navei după ce aceasta s-a prins în plase de pescuit în timp ce se afla în Zona Economică Exclusivă a Japoniei, a precizat sâmbătă ministrul australian al apărării Richard Marles.

Premierul Albanese, care s-a întâlnit fugitiv cu președintele chinez Xi Jinping la forumul Cooperării Economice Asia-Pacific ce a fost organizat la San Francisco săptămâna trecută, a fost pus sub presiuni politice în Australia cu privire la incidentul legat de navă și dacă a ridicat subiectul în timpul întrevederii sale cu Xi.

El a declarat într-un interviu acordat Sky News Australia că incidentul a dus la rănirea unei persoane și că acesta a arătat nevoia unor „comunicări de protecție” între forțele armate ale celor două țări.

Albanese a spus de asemenea că incidentul a fost „periculos” și „nesigur”, adăugând totodată că el a arătat „lipsa de profesionalism” a navei chineze.

El a dat asigurări că incidentul a fost discutat în „toate canalele normale” de comunicare cu Beijingul, evitând însă să răspundă dacă și el a vorbit personal cu Xi Jinping despre acesta.

Premierul australian vorbește de un mesaj „foarte clar” transmis părții chineze

„Repercusiunile unor astfel de evenimente sunt de natură să deterioreze relațiile. Iar acesta este cu siguranță un eveniment care provoacă daune. Iar noi am transmis asta Chinei foarte clar”, a spus în schimb Albanese.

În cadrul incidentului un distrugător al marinei chineze s-a apropiat de HMAS Toowoomba, în pofida faptului că echipajul australian a notificat vasul de război cu privire la faptul că un scafandru al său este în apă. Acesta a suferit însă doar răni minore după ce a fost lovit de sonarul montat la prora vasului chinez.

Incidentul a fost cu atât mai stânjenitor pentru guvernul australian întrucât Albanese a devenit mai devreme în cursul lunii primul premier al Australiei care a efectuat o vizită oficială în China după o pauză de 7 ani.

Albanese și Xi au anunțat o înțelegere privind „reluarea dialogului” în condițiile în care relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat puternic în timpul guvernării de dreapta a fostului premier australian Scott Morrison.

Însă și noul guvern al lui Albanese, venit la putere după alegerile parlamentare din mai 2022, a prezentat în primăvara acestui an o nouă doctrină de apărare menită să contracareze consolidarea capacităților militare ale Chinei în regiune.