Guvernul japonez a condamnat luni "cu fermitate" sechestrarea de către rebelii houthi în Marea Roşie a unei nave comerciale operate de un grup japonez, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Hirokazu MatsunoFoto: Yoshio Tsunoda / AFLO / Profimedia

"Ieri (duminică), am primit informaţii potrivit cărora transportatorul de automobile Galaxy Leader, operat de Nippon Yusen, a fost capturat de către houthi în timp ce naviga spre sud, pe Marea Roşie, în largul coastei Yemenului", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

"Guvernul condamnă cu fermitate un astfel de act", a adăugat el.

Rebelii houthi, care controlează o mare parte a Yemenului în război, au afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că au capturat în Marea Roşie o navă comercială, proprietate a unui om de afaceri israelian, şi că au deviat-o spre coasta yemenită, armata israeliană afirmând la rândul său "nu este o navă israeliană".

Nippon Yusen, operatorul japonez al navei, a declarat luni mai devreme că nu a putut confirma imediat cine este proprietarul navei.

Potrivit Ministerului japonez al Transporturilor, aproximativ 25 de persoane de diferite naţionalităţi, printre care bulgari şi filipinezi, se aflau la bord, dar niciun cetăţean japonez.