Autoritatea Palestinienă susține, într-o declarație, că elicopterele israeliene au bombardat civili israelieni pe 7 octombrie, în timpul festivalului de muzică Supernova, punând la îndoială masacrul Hamas în urma căruia au murit 350 de tineri care participau la festival, notează Times Of Israel.

Militanții Hamas au ucis 260 de persoane la festivalul Supernova care se desfășura aproape de granița Israelului cu GazaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat, susținând că este absurdă acuzația că armata Israelului și-a masacrat propriii civili.

„Astăzi, Autoritatea Palestiniană din Ramallah a spus ceva absolut absurd. A negat că Hamas a fost cel care a comis oribilul masacru de la festivalul Supernova de lângă Gaza”, a spus Netanyahu într-o declarație video publicată în ebraică și engleză. „De fapt, a acuzat Israelul că a comis acel masacru. Aceasta este o inversare completă a adevărului”, a spus el.

Netanyahu a adăugat că președintele AP Mahmoud Abbas, „care în trecut a negat existența Holocaustului, astăzi neagă existența masacrului Hamas și asta este inacceptabil”.

Declarația Autorității Palestiniene vine la doar o zi după ce președintele american Joe Biden a declarat că o Autoritate Palestiniană „revitalizată” ar trebui să conducă Fâșia Gaza după război, lucru pe care Israelul l-a respins în mod repetat, subliniind refuzul AP de a condamna atacul din 7 octombrie.

Ipoteza conform căreia un elicopter al forțelor armate israeliene a sosit la locul festivalului de lângă Re'im pe 7 octombrie a fost publicată sâmbătă de Haaretz, pe baza unei surse anonime din Poliția israeliană. Ulterior a fost preluată pe scară largă de presa arabă. O declarație a poliției remisă presei ulterior precizează că ancheta sa s-a concentrat numai pe activitatea poliției, și nu pe orice activitate armatei și, prin urmare, nu a oferit „nicio indicație despre vătămarea civililor din cauza activității aeriene de acolo”. Armata nu a comentat raportul.