Daisaku Ikeda, care a contribuit la răspândirea gândirii budiste în întreaga lume prin intermediul Soka Gakkai, cea mai mare organizaţie religioasă a Japoniei şi un aliat al guvernului, a murit, a anunţat organizaţia sâmbătă, potrivit Reuters și News.ro.

Daisaku Ikeda în 1980Foto: Yusuke Tamaki / AP / Profimedia

Daisaku Ikeda a murit miercuri seară, din cauze naturale, la vârsta de 95 de ani, a declarat Soka Gakkai într-un comunicat pe site-ul său.

El a fost multă vreme liderul spiritual al organizaţiei budiste laice, cunoscute în străinătate pentru asocierea cu celebrităţi şi în Japonia pentru influenţa pe care o are asupra politicii.

Soka Gakkai, fondată în 1930, spune că are 12 milioane de membri în 192 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Ikeda a călătorit în peste 50 de ţări pentru discuţii cu lideri ai lumii, inclusiv fostul lider chinez Zhou Enlai şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

Printre cei mai cunoscuţi adepţi ai Soka Gakkai se numără actorul britanic Orlando Bloom, muzicienii de jazz Herbie Hancock şi Wayne Shorter şi fotbalistul italian Roberto Baggio.

Ikeda a fondat precursorul partidului politic japonez Komeito, partenerul junior de coaliţie al guvernului actual, în 1964.

El a fondat organizaţia-umbrelă a Soka Gakkai, Soka Gakkai International, în 1975, unde a ocupat funcţia de preşedinte de onoare din 1979 până la moartea sa.

Ikeda a fost un scriitor prolific, a publicat o serie de cărţi despre budism, dialoguri cu intelectuali precum istoricul britanic Arnold Toynbee şi un roman în 12 volume, „Revoluţia umană”.

Ani de zile, fotografiile cu Ikeda au fost o vedere comună în reclamele din trenurile din Tokyo pentru numeroasele cărţi, reviste şi alte publicaţii ale organizaţiei.

Dar acestea au scăzut în ultimii ani, ducând la unele speculaţii despre sănătatea şi rolul lui în Soka Gakkai International.

Soka Gakkai a spus că a avut loc o înmormântare cu membrii familiei lui Ikeda şi că detaliile serviciilor comemorative vor fi anunţate în curând. El a lăsat în urmă pe soţia sa Kaneko şi fiii Hiromasa şi Takahiro, a spus grupul.