Un francez în vârstă de 21 de ani, fascinat de mult timp de cel de-al Treilea Reich, a fost condamnat vineri la Paris la nouă ani de închisoare pentru că a amenințat că va comite o crimă în masă din motive rasiale, potrivit AFP.

Justitie FrantaFoto: David Stockman / Zuma Press / Profimedia

Această sentință este mai aspră decât cei șapte ani ceruți de procuratură. În decizia sa, tribunalul a citat „radicalismul” și „periculozitatea” acuzatului și a considerat că „un plan de acțiune violentă era susceptibil de a fi pus în aplicare în mod iminent” în momentul arestării sale.

Abandonat de părinții săi și plimbat între mai multe familii adoptive și cămine, Angel B. a fost arestat și plasat în arest preventiv în iunie 2022 în sudul țării, după ce mesajele sale au fost reperate pe rețelele de socializare și serviciile de mesagerie criptată.

Sub pseudonimul HeinrichHimmler88, el i-a descris pe evrei ca fiind o „rasă impură care trebuie exterminată” și i-a atacat pe „negri” și pe „bougnouli”. În conversațiile interceptate de anchetatori, el a vorbit, de asemenea, despre pregătirea unei „epurări etnice” sau a unui „atac de stradă”.

Ancheta a stabilit, de asemenea, că acesta a făcut demersuri pentru a cumpăra o armă în mod ilegal. Avocații săi au susținut că el însuși a renunțat la aceste demersuri, dar instanța nu a fost de acord.

Acuzat de „inițiativă teroristă individuală”, tânărul a declarat în fața tribunalului penal din Paris că „nu ar fi acționat niciodată”. „Nu aveam planuri serioase, sunt lucid și rațional”, a declarat tânărul, cu o voce clară și calmă.

Potrivit anchetatorilor, suspectul ar fi dezvoltat un interes pentru nazism încă de la vârsta de opt sau zece ani, pentru a se „răzbuna” pe tatăl său care îl abandonase.

La bară, el a explicat comentariile sale violente pe serviciul de mesagerie Telegram prin „efectul de grup”. „Am vrut să mă fac interesant. A trecut dincolo de gândurile mele, nu am vorbit serios”, a declarat el.

„Pe termen lung, mi-ar plăcea să intru în politică”, dar „cu comentarii mai cumpătate, care să rămână în cadrul legii”, a adăugat tânărul, care spune că a „reflectat” în închisoare și se definește drept un „patriot suveranist”.