Autoritățile ruse au impus vineri statutul de „agent al străinilor” unei publicații de limbă engleză, The Moscow Times, precum și altor membri ai societății civile, în mijlocul unei măsuri de reprimare a vocilor care se opun Kremlinului, potrivit AFP.

The Moscow TimesFoto: Captura de ecran

„The Moscow Times”, o publicație cu un site în engleză și rusă, a apărut pe lista actualizată în fiecare vineri de Ministerul Justiției.

Pe site-ul său, ministerul rus a acuzat „The Moscow Times” că „difuzează informații inexacte despre deciziile luate și politicile aplicate de autoritățile publice” și că „desfășoară acțiuni menite să prezinte o imagine negativă a autorităților”.

Mai mulți angajați ai Moscow Times au părăsit Rusia în urma asaltului rusesc asupra Ucrainei din februarie 2022.

Statutul de „agent străin”, care amintește de termenul de „dușman al poporului” folosit în perioada stalinistă, impune constrângeri administrative grele persoanelor sau entităților vizate, inclusiv verificări regulate ale surselor lor de finanțare.

De asemenea, acesta prevede obligativitatea ca orice publicație, inclusiv pe rețelele de socializare, să poarte eticheta de „agent străin”.

De la lansarea ofensivei împotriva Ucrainei în februarie 2022, autoritățile ruse au intensificat represiunea împotriva oricărei voci disidente, iar principalii opozanți sunt fie în exil, fie în închisoare.