Statele Unite au declarat joi că sunt „profund îngrijorate” de atacul care a lovit spitalul militar iordanian din Gaza și a rănit șapte persoane și că se opun „atacurilor aeriene asupra spitalelor”, potrivit AFP.

Spitalul Al Shifa din GazaFoto: Dawood NEMER / AFP / Profimedia

„Suntem profund îngrijorați de faptul că au fost persoane rănite”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, care a lăudat „munca incredibilă” a guvernului iordanian în livrarea de ajutoare în Fâșia Gaza, care este asediată și bombardată de armata israeliană de la atacul Hamas din 7 octombrie.

Miercuri, o lovitură în apropierea spitalului iordanian din orașul Gaza a rănit șapte lucrători medicali, potrivit agenției iordaniene de presă Petra, și a provocat o condamnare fermă din partea Ligii Arabe.

„Așa cum am spus deja, nu dorim ca spitalele să fie lovite din aer (...) și reiterăm tuturor părților că trebuie să ia măsurile de precauție necesare pentru a reduce riscul pentru civili”, a declarat el, fără a condamna atacul.

Joi, armata israeliană a percheziționat spitalul al-Shifa, cel mai mare din Gaza, inspectând fiecare clădire din incinta acestuia, despre care susține că este o ascunzătoare a Hamas, în ciuda prezenței pacienților și a civililor prinși în capcana luptelor.

Washingtonul, care oferă un ajutor militar semnificativ Israelului, și-a susținut fără ezitare aliatul de la atacul mortal al Hamas, afirmând că are datoria și obligația de a se apăra împotriva mișcării islamiste palestiniene, exprimându-și în același timp îngrijorarea față de modul în care Israelul duce războiul și față de numărul mare de palestinieni uciși.