Cuplurile de același sex vor beneficia pentru prima dată de servicii de binecuvântare în parohiile Bisericii Anglicane, care de mai bine de 20 de ani încearcă să evite o astfel de decizie. Deocamdată este experimental și niciun membru al clerului nu va fi obligat să le acorde. În Anglia şi în Ţara Galilor, căsătoria civilă a persoanelor de acelaşi sex este permisă din 2013.

Casatorie homosexualaFoto: Volodymyr Tverdokhlib / Alamy / Alamy / Profimedia

Serviciile de binecuvântare religioasă ar putea avea loc în câteva săptămâni, după ce Sinodul General, organismul legislativ al Bisericii, a votat, miercuri, în acest sens, potrivit News.ro, care citează The Guardian.

Cuplurile de același sex se vor bucura de serviciile oferite de Biserică alături de familie și de cei apropiați, fiind permis acest lucru de către instituție. De asemenea, sărbătorirea poate fi organizată cu muzică, lecturi, confetti și alte elemente de acest gen.

Decizia de servicii independente, pe o bază de încercare în următoarele săptămâni, a fost luată ca răspuns la o mișcare activistă.

Procesul complet de autorizare a slujbelor speciale pentru căsătoria persoanelor de același sex ar putea dura însă doi ani.

Steven Croft, episcopul din Oxford, care a propus amendamentul, a explicat că serviciile sunt experimentale, autonome și voluntare, deci niciun membru al clerului nu va fi obligat să le oficializeze.

„Sper că va exista o bucurie și o afirmare similare și că cei care vin să primească aceste rugăciuni se vor simți complet bineveniți în viața bisericii”, a declarat episcopul din Oxford, conform BBC.

Jayne Ozanne este activistă LGBT și face parte din Sinodul General al Bisericii Anglicane, cerând Bisericii să-și schimbe decizia și să permită căsătoriile cuplurilor de același sex. „Biserica Angliei rămâne profund homofobă, oricât ar spune episcopii și arhiepiscopii”, a spus aceasta, conform sursei citate.

Pe de altă parte, Biserica Episcopală Scoțiană și Biserica Presbyteriană din Scoția permit căsătoriile între persoanele de același sex.

Poziția oficială a Bisericii Anglicane din Țara Galilor este de a oferi un serviciu autorizat de binecuvântare pentru cuplurile gay, însă nu sunt permise căsătoriile oficiale.