După o întâlnire cu Xi Jinping în California, Joe Biden a declarat miercuri că îl consideră în continuare pe Xi Jinping un „dictator", folosește o expresie care a provocat indignare la Beijing în trecut, conform AFP, preluat de news.ro.

Joe Biden Foto: Jacek Boczarski / AFP / Profimedia

La finalul unei conferințe de presă menite să salute summitului, președintele american a declarat că îl privește în continuare pe omologul său chinez drept un „dictator".

„Este un dictator în sensul că este un om care conduce o țară, o țară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare totală diferită de a noastră", a spus el, folosit o expresie care a provocat furie la Beijing.

Întâlnirea va duce totuși la reluarea comunicațiilor militare la nivel înalt, suspendate de mai bine de un an, au precizat cele două superputeri.

Summitul de patru ore, desfăşurat într-o reşedinţă de lux la circa patruzeci de kilometri de San Francisco, a fost „constructiv şi productiv", potrivit lui Joe Biden.

Democratul în vârstă de 80 de ani a asigurat audiența că cei doi bărbați vor putea să ridice telefonul și să vorbească „direct și imediat" în caz de criză.

Întâlnirea, menită să dea o impresie de seninătate regăsită - Joe Biden și Xi Jinping, de exemplu, s-au afișat pentru scurt timp în fața imaginilor în timpul unei scurte plimbări printr-o grădină frumoasă -, în mod evident, nu a rezolvat nicio problemă. divergenţă de fond.

Președintele Xi a fost totuși de acord să ia, potrivit americanilor, „o serie de măsuri consecvente pentru a reduce semnificativ livrările" de componente de fentanil.

Acest puternic opiaceu sintetic, produs cu ajutorul unor compuși chimici provenind în special din China, provoacă zeci de mii de supradoze în fiecare an în Statele Unite.

Anunțul este binevenit pentru Joe Biden, care se află în campanie pentru un al doilea mandat și care este acuzat în mod regulat de adversarii săi republicani că nu face suficient pentru a combate traficul de droguri.

Washingtonul și Beijingul au decis, de asemenea, să mobilizeze un grup de experți pentru a discuta despre riscurile asociate inteligenței artificiale.

Xi Jinping, confruntat cu deteriorarea situației economice și sociale din China, nu vrea să pară slăbit, în special în raport cu Taiwan.

Statutul insulei, asupra căreia Beijingul își revendică suveranitatea și unde urmează să aibă loc în curând alegeri prezidenţiale, rămâne un subiect-cheie de dispută.

Miercuri, Joe Biden ia cerut lui Xi să „respecte procesul electoral" și a confirmat linia deliberată ambiguă a Statelor Unite: niciun sprijin pentru independență, dar refuzul de a prelua controlul prin forță.

La rândul său, preşedintele chinez la îndemnat pe omologul său să „înceteze să mai înarmeze Taiwanul", deoarece opinia reunificată este, în sa,

Washingtonul se așteaptă, de asemenea, ca Beijingul, un partener apropiat al Iranului și al Rusiei, să nu escaladeze crizele internaționale majore: conflictul dintre Israel și Hamas și războiul din Ucraina.

Cei doi bărbați au avut o întâlnire, respectiv cu delegațiile lor, urmată de un prânz de lucru în grupuri mici - pui cu tarhon și prăjitură cu migdale în meniu - și, în cele din urmă, de o plimbare în doi, organizată în mod clar. pentru fotografii și camere de luat vederi.

A fost un summit stabilit la perfecție, după săptămâni de negocieri, pe o proprietate situată pe dealurile californiene, care a servit drept fundal pentru intrigile din telenovela "Dinastia" din anii 1980. La începutul întâlnirii, președintele american a cerut ca rivalitatea să fie gestionată „cu responsabilitate”, pentru „a se asigura că nu degenerează în conflict”.

Xi Jinping, care a avertizat asupra consecințelor „insuportabile" ale unei confruntări, a declarat, potrivit unei traduceri în limba engleză, că Statele Unite și China nu-și pot „ntoarce spatele".

„Planeta este suficient de mare pentru ca cele două țări ale noastre să prospere", a spus el, într-un moment în care Washingtonul și Beijingul sunt angajate într-o acerbă competiție economică, tehnologică, strategică și militară.

Cu toate acestea, el ia spus lui Joe Biden că sancțiunile economice americane dăunează „intereselor legitime” ale Chinei, potrivit unui raport al presei de stat.

Xi Jinping și Joe Biden au discutat ultima dată în noiembrie 2022, în marja summitului G20 de la Bali.

Relația bilaterală a devenit apoi din ce în ce mai tensionată, amenințând chiar să o ia razna atunci când un balon chinezesc a survolat teritoriul american la începutul anului.

Washingtonul a denunțat acest lucru ca fiind o operațiune de spionaj, ceea ce China a negat.

În martie, preşedintele chinez a denunţat o strategie americană de "încercuire", într-un moment în care Statele Unite vor consolida alianţele în regiunea Asia-Pacific şi aplicarea sancţiunilor economice Chinei.

Cu toate acestea, tonul sa îndulcit suficient de mult în timpul verii pentru a permite întâlnirea față de față din California să aibă loc.