Americanii care vor să voteze pentru președintele democrat Joe Biden la alegerile din 2024 spun că sunt motivați mai mult să-l împiedice pe Donald Trump să se întoarcă la Biroul Oval decât să îl susțină pe actualul președinte pentru un nou mandat, arată un nou sondaj Reuters/Ipsos.

Joe Biden Foto: Jacek Boczarski / AFP / Profimedia

Potrivit sondajului care s-a desfășurat timp de două zile - și care s-a încheiat marți - cursa este foarte strânsă între Biden și Trump, iar republicanul Trump conduce în fața lui Biden în preferințele americanilor cu 51% la 49%, atunci când respondenților li s-a cerut să aleagă între cei doi. Sondajul are un interval de credibilitate de circa patru puncte procentuale, notează Reuters.

Susținătorii lui Biden au fost mai predispuși decât susținătorii lui Trump să spună că vor vota doar pentru a-l împiedica pe celălalt candidat să câștige, un posibil indicator al entuziasmului scăzut pentru Biden, precum și al unui dispreț profund față de Trump printre mulți democrați.

Circa 50% dintre susţinătorii lui Biden în sondaj au explicat că votul lor ar fi "împotriva lui Trump şi a politicilor sale", comparativ cu 38% câţi au afirmat că vor vota "pentru a-l susţine pe Biden şi politicile sale". În acelaşi timp, 12% dintre susţinătorii lui Biden au spus că nu sunt siguri care dintre motive ar sta la baza votului lor.

Dintre susţinătorii lui Trump, 40% au declarat că votul lor ar fi împotriva lui Biden, iar 42% au spus că ar vota cu Trump pentru a-l susţine pe candidatul republican şi politicile sale, 18% declarând că nu sunt siguri de motivul acestei alegeri.

Trump este favorit pentru nominalizarea republicană pentru a contracandida împotriva lui Biden în 2024, deși niciunul nu a fost nominalizat oficial de partidul său.

Entuziasm scăzut al alegătorilor democrați față de Biden

Mulți americani rămân nefamiliarizați cu politicile economice ale lui Biden, care au dus la aprobarea în Congres de noi investiții semnificative pentru infrastructura din SUA.

Strategii democrați au spus că rezultatele sondajului întăresc opinia conform căreia Biden trebuie să prezinte fapte pentru realegerea sa, în special în state extrem de competitive, cum ar fi Georgia și Carolina de Nord.

„Biden trebuie 100% să-și articuleze clar viziunea economică”, a spus Michael Ceraso, un strateg democrat care a lucrat la campaniile electorale din 2008 și 2012 ale fostului președinte Barack Obama. „Nu cred că poate câștiga Georgia în acest ciclu electoral, doar cu un mesaj anti-Trump”.

Mulţi americani, mai notează Reuters, sunt sătui atât de Biden cât şi de Trump. Noul sondaj a arătat un sprijin semnificativ pentru candidatul independent Robert F. Kennedy Jr, descendent al celebrei familii politice şi cunoscut militant anti-vaccin. Într-o cursă ipotetică între cei trei, 30% dintre respondenţi l-au ales pe Biden, 32% pe Trump şi 20% pe Kennedy.