Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping „au avut o discuție sinceră și constructivă despre o serie de probleme bilaterale și globale și au făcut un schimb de opinii asupra domeniilor de divergență”, a anunțat miercuri Casa Albă pe site-ul X.

Joe Biden si Xi JinpingFoto: Doug Mills / AP / Profimedia

La începutul mult așteptatei sale întâlniri cu Xi Jinping, miercuri, în California, Joe Biden a declarat că cei doi lideri trebuie „să se asigure că rivalitatea nu degenerează în conflict” între cele două țări, în timp ce omologul său a semnalat, de asemenea, disponibilitatea de a se angaja în dialog, potrivit AFP.

„Două mari țări precum Statele Unite și China nu-și pot întoarce spatele una alteia”, a declarat președintele chinez, ale cărui remarci au fost traduse în engleză. „Cconflictul și confruntarea au consecințe insuportabile pentru toată lumea”, a dăugat el.

China se opune propunerii SUA privind politicile APEC

China se opune ca membrii Cooperării Economice a Pacificului (APEC) din partea SUA să încorporeze sustenabilitatea și incluziunea în politicile lor comerciale și de investiții, a declarat miercuri o sursă informată cu privire la negocieri, potrivit Reuters.

Negocierile pe această temă continuau în cadrul summitului APEC de la San Francisco pentru a încerca să găsească un limbaj asupra căruia cele 21 de state membre ale grupului să poată cădea de acord, a declarat sursa.

Reprezentanta SUA pentru comerț, Katherine Tai, a declarat în cadrul unei reuniuni plenare axate pe comerț că speră ca propunerea, denumită de administrația Biden „Principiile de la San Francisco pentru integrarea incluziunii și sustenabilității în politica comercială și de investiții”, să poată fi finalizată în curând.

Pe același subiect: La ce să ne așteptăm de la întâlnirea lui Biden cu Xi Jinping la San Francisco