Procesul Dariei Trepova, o tânără de 26 de ani acuzată de uciderea, în luna aprilie, a celebrului blogger militar Vladlen Tatarski, specializat în ofensiva rusă împotriva Ucrainei, a fost deschis miercuri la un tribunal din Sankt Petersburg, relatează AFP.

Daria Trepova, judecata pentru uciderea lui Vladlen TatarskiFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

În sala de judecată, tânăra a fost dusă într-o cușcă din sticlă, potrivit unui jurnalist AFP prezent la fața locului. Aproximativ douăzeci de persoane au fost prezente în sala de judecată.

Bloggerul Vladlen Tătarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, a fost ucis la începutul lunii aprilie după declanşarea unui dispozitiv exploziv ascuns într-o statuetă de ipsos oferită bloggerului militar de Daria Trepova, care ulterior a fost arestată sub acuzația de „terorism”.

Acuzata susține că nu știa că poartă o bombă.

„Insist, nu știu că purtam un dispozitiv exploziv”, a spus ea în audierea de miercuri.

Acest asasinat a făcut furori în Rusia, în special printre cei mai fervenți susținători ai ofensivei ruse din Ucraina.

Moscova a acuzat rapid Kievul și „agenții” opozantului Aleksei Navalnîi că se află în spatele operațiunii.

Președintele Vladimir Putin a subliniat în general presupusul rol al serviciilor secrete occidentale în atacurile descrise drept „teroriste” pe teritoriul Rusiei.

Kievul nu și-a confirmat niciodată implicarea în asasinarea lui Vladlen Tatarskii, iar oficialii ucraineni au considerat că este o reglare internă de conturi a cercurilor naționaliste ruse.

Înainte de audierea de miercuri, Maria Koroliova, o rudă a unei femei rănite în explozia din cafenea, a spus că „spera într-un verdict corect”. „Dacă (Daria Trepova) știa sau nu că poartă o bombă nu este important, ea a ucis o persoană și a rănit alții: trebuie pedepsită aspru”, a spus ea pentru AFP.

În aproape doi ani de conflict, Ucraina a fost acuzată de mai multe ori de Moscova de operațiuni de sabotaj pe teritoriul său, precum și de multiple asasinate sau tentative de asasinare a unor personalități, precum cea care a provocat moartea în august 2022 a Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaționalist rus Alexander Dughin, sau cea care l-a rănit grav pe scriitorul Zahar Prilepin, un susținător fervent al ofensivei din Ucraina.

Citește și:

VIDEO Rusia a publicat imagini de la interogatoriul presupusei asasine a lui Vladen Tatarski: „Înțelegi pentru ce ai fost reținută?”

Asasinatul din Sankt Petersburg: Cine era bloggerul ucis de explozia din barul lui Prigojin și ciudata declarație a liderului Wagner / Rusia s-a grăbit să dea vina pe ucraineni, dar explicația ar putea fi alta