O delegație rusă condusă de ministrul rus al resurselor naturale, Alexander Kozlov, se află în vizită la Phenian, a anunțat presa de stat nord-coreeană, în timp ce statul izolat politic a anunțat noi progrese în programul său interzis de rachete balistice, potrivit Reuters.

Kim Jong-un la lansarea unei ICBM nord-coreeneFoto: KCNA / UPI / Profimedia Images

Kozlov a sosit marți, în timp ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit la Seul cu statele membre ale ONU care aplică armistițiul Războiului din Coreea și s-a declarat îngrijorat de faptul că China și Rusia ajută Coreea de Nord să își extindă capacitățile militare, permițându-i să se sustragă sancțiunilor ONU.

Rusia și Coreea de Nord poartă discuții despre economie, știință și tehnologie, a relatat presa de stat KCNA, fără a da detalii.

Kozlov a declarat la o recepție că Rusia dorește să dezvolte o „cooperare substanțială” cu Coreea de Nord pe baza acordurilor încheiate de președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un atunci când s-au întâlnit în septembrie în Orientul Îndepărtat al Rusiei, a relatat KCNA.

El a citat, de asemenea, „sprijinul deplin” al Coreei de Nord pentru Rusia în ceea ce privește problemele regionale și internaționale, potrivit raportului.

Coreea de Nord se află în ultimele etape de pregătire pentru lansarea unui satelit spion și se pare că a primit asistență tehnică din partea Rusiei, a declarat luna aceasta agenția de informații din Coreea de Sud.

Noi motoare de rachete

De asemenea, presa de stat nord-coreeană a relatat miercuri că țara a efectuat cu succes teste statice ale unor „motoare cu combustibil solid de tip nou și cu putere mare” pentru rachete balistice cu rază intermediară de acțiune (IRBM).

„Testul a oferit o garanție sigură pentru accelerarea fiabilă a dezvoltării sistemului IRBM de tip nou”, a declarat KCNA.

Biroul General de Rachete al Coreei de Nord a acordat o mare importanță noului IRBM, afirmând că testele recente sunt esențiale pentru îmbunătățirea capacităților strategice ofensive ale armatei, având în vedere „mediul de securitate grav și instabil cu care se confruntă țara” și complicitatea „vicioasă” a inamicilor săi, a adăugat KCNA.

Analiștii militari spun că rachetele cu combustibil solid sunt mai ușor și mai sigure de operat și necesită mai puțin sprijin logistic, ceea ce le face mai greu de detectat și mai ușor de supraviețuit decât armele cu combustibil lichid.

În acest an, Coreea de Nord a testat prima sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid - cea mai mare categorie de rachete balistice - și folosește, de asemenea, această tehnologie într-o serie de arme mai mici.

Programul de rachete al Coreei de Nord, precum și armele sale nucleare, au fost interzise prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, care a impus sancțiuni țării.

Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că a furnizat echipamente militare Rusiei pentru a fi folosite în războiul cu Ucraina, iar Moscova că a oferit sprijin tehnic militar pentru a ajuta Coreea de Nord.

Coreea de Nord și Rusia au negat orice tranzacții cu arme, deși liderii lor au promis o cooperare militară mai strânsă la summitul din septembrie.