Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că este implicat în discuții zilnice pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea militantă Hamas și crede că acest lucru se va întâmpla, potrivit Reuters.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

„Rezistați, venim”, a declarat Biden la Casa Albă, întrebat de reporteri care este mesajul său pentru membrii familiilor ostaticilor.

Biden a declarat că vorbește zilnic cu părțile implicate în negocierile privind o posibilă eliberare a ostaticilor, dar nu a dorit să împărtășească detalii.

La scurt timp după declarațiile sale, Casa Albă a declarat că principalul consilier al lui Biden pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se îndreaptă spre regiune pentru discuții cu oficiali din Israel, Cisiordania, Qatar, Arabia Saudită și alte națiuni.

„În Israel, el va discuta despre nevoile de securitate ale Israelului, despre imperativul protejării civililor în cursul operațiunilor militare, precum și despre eforturile în curs de desfășurare pentru a asigura eliberarea ostaticilor și despre necesitatea de a ține în frâu coloniștii extremiști violenți din Cisiordania”, se arată într-un comunicat.

Luptătorii Hamas au trecut granița din Gaza în Israel pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând aproximativ 240 de ostatici, potrivit oficialilor israelieni. Doar patru ostatici au fost eliberați până în prezent.

Într-o declarație de duminică de la Casa Albă, Biden a condamnat „fără echivoc” luarea de ostatici de către Hamas, inclusiv mulți copii mici, dintre care unul este un cetățean american în vârstă de 3 ani ai cărui părinți au fost uciși de către grup pe 7 octombrie.

Familiile israelienilor ținuți ostatici de Hamas în Fâșia Gaza au dat marți startul unui marș de cinci zile de la Tel Aviv la Ierusalim pentru a cere guvernului să facă mai mult pentru a asigura eliberarea lor.

La Washington, susținătorii au planificat un „Marș pentru Israel” mai târziu în cursul zilei de marți, în urma unor proteste de amploare în Statele Unite și în întreaga lume împotriva campaniei militare a Israelului în Gaza.

Bombardamentele israeliene asupra Gaza au ucis peste 11.000 de palestinieni, dintre care aproximativ 40% sunt copii, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Reuters a raportat săptămâna trecută că Qatar, unde se află mai mulți lideri politici ai Hamas, a condus eforturile de mediere între Hamas și oficialii israelieni în legătură cu ostaticii.

Violențele au escaladat, de asemenea, în Cisiordania, unde, de la începutul lunii octombrie, cel puțin 176 de palestinieni au fost uciși în incidente în care au fost implicate forțele de securitate israeliene și cel puțin alți opt palestinieni au fost uciși de coloniști israelieni, potrivit șefului ONU pentru drepturile omului.

Israelul a declarat că a desfășurat operațiuni antiteroriste împotriva militanților din Hamas și a altor facțiuni armate palestiniene din Cisiordania.