Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că trupele sale au preluat controlul asupra unor clădiri guvernamentale Hamas din orașul Gaza, publicând imagini, scrie The Times of Israel.

Militanți Hamas au trecut din Gaza în Israel, unde au lansat o ofensivă de amploareFoto: Hani Alshaer / AFP / Profimedia

Clădirile vizate sunt în cartierele Sheikh Ijlin și Rimal din Gaza, iar printre locurile capturate de trupele israeliene se numără parlamentul Hamas, complexul său guvernamental și sediul poliției.

Parlamentul palestinian, care ar fi trebuit să-şi aibă sediul la Ramallah în Cisiordania ocupată, unde este instalată Autoritatea palestiniană, este inactiv de ani de zile şi a fost dizolvat oficial în 2018. După ce Hamas a alungat Autoritatea palestiniană din Gaza în 2007, cele două teritorii palestiniene depind de fapt de autorităţi paralele.

IDF mai spune că trupele sale au capturat și casa guvernatorului din Gaza, unde se aflau birouri Hamas pentru aripa sa militară și poliție, birouri ale diviziei de informații a Hamas și locuri folosite pentru a pregăti invazia din 7 octombrie asupra Israelului.

Armata israeliană afirmă că a capturat, de asemenea, clădirea facultăților de inginerie a unei universități din Gaza, care „a servit ca institut pentru producția și dezvoltarea de arme”, precum și un complex Hamas în care se aflau o bază de antrenament, un centru de comandă, camere în care erau făcute interogatorii și celule de detenție.

Armata israeliană a publicat și imagini cu atacurile asupra obiectivelor Hamas:

După atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie, care a făcut peste 1.200 de morţi în Israel, majoritatea civili, armata Israelului bombardează fără încetare Fâşia Gaza, iar tancurile sale strâng tot mai mult cercul asupra oraşului Gaza, în special în jurul spitalelor, folosite, potrivit Israelului, drept baze logistice şi militare de către Hamas, notează AFP.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza, în timp ce Forțele armate israeliene acționează pentru a captura complet orașul Gaza.