Armata americană a confirmat că face primele teste cu B-21 Raider, cel mai nou bombardier „invizibil” al Forțelor Aeriene, relatează Business Insider.

Bombardierul B-21 Raider a făcut primul test în zborFoto: Gene Blevins / Zuma Press / Profimedia

O înregistrare video pare să arate primul zbor mult așteptat al celui mai nou bombardier strategic al Forțelor Aeriene ale SUA și primul bombardier „invizibil” dezvoltat în ultimele decenii, B-21 Raider.

Vineri, o înregistrare video distribuită pe X (fostul Twitter) de către fotoreporterul independent Matt Hartman a arătat ceea ce el a spus că este noul B-21 Raider zburând pe cer după ce a decolat de la Northrop Grumman Corp din cadrul Uzinei 42 al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, o fabrică de producție de avioane clasificată.

Ulterior, jurnalistul a postat și fotografii cu avionul „invizibil”.

Și agenția Reuters a surprins o imagine cu avionul pe pistă înainte de zbor.

Primul zbor a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene americane, Ann Stefanek, care a declarat că se fac „teste de zbor" cu B-21 Raider. Ea a explicat că este o „etapă critică în campania de testare”.

Acesta este un pas important pentru ceea ce a fost prezentat ca fiind „primul avion de generația a șasea din lume", care a fost dezvăluit în decembrie 2022.

La momentul acelei mari dezvăluiri, Northrop Grumman a spus că primul său zbor era proiectat pentru 2023 și că șase avioane de testare erau în curs de construcție.

După ce a fost dezvăluit, Doug Young, director general al Northrop Grumman Aeronautics Systems, a declarat că „B-21 este cea mai avansată aeronavă militară construită vreodată și este un produs al inovației de pionierat și al excelenței tehnologice".

B-21 Raider a fost prezentat anul trecut

Northrop Grumman Corp a prezentat anul trecut noul său avion cu reacție B-21 „Raider", primul dintr-o nouă flotă de bombardiere nucleare invizibile cu rază lungă de acțiune pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite.

B-21 a fost prezentat în cadrul unei ceremonii spectaculoase la uzina 42 a Northrop din Palmdale, California, oferind membrilor publicului o primă imagine a noului bombardier.

B-21, care are o formă de „aripă zburătoare" similară cu cea a predecesorului său, B-2, va fi capabil să lupte atât cu arme convenționale, cât și nucleare în întreaga lume, având capacități de realimentare în aer și o rază mare de acțiune.

Cât costă și câte a comandat guvernul SUA

Avioanele au fost proiectate să coste aproximativ 550 de milioane de dolari fiecare în dolari din 2010, sau aproximativ 750 de milioane de dolari în dolari actuali, ajustați în funcție de inflație.

Forțele Aeriene au planificat să cumpere cel puțin 100 de avioane și să înceapă să înlocuiască bombardierele B-1 și B-2.

Northrop a învins o echipă formată din Boeing și Lockheed Martin Corp atunci când a câștigat contractul din 2015 pentru fabricarea bombardierului.

B-21 Raider, un bombardier de generația a șasea

Northrop califică avionul drept o aeronavă de generația a șasea, având în vedere capacitatea sa de a se conecta la alte aeronave și de a integra cu ușurință arme viitoare în arhitectura sistemelor sale.

De asemenea, B-21 este prevăzut cu materiale mai durabile, care permit invizibilitatea radar, cu suprafețe observabile reduse. De asemenea noile bombardiere vor necesita mai puțină întreținere și vor reduce la minimum costurile de operare și timpii de nefuncționare, a declarat Doug Young, vicepreședinte de sector și director general la Northrop Grumman Aeronautics Systems.