Premierul ungar Victor Orban, cunoscut pentru poziția sa radicală față de migranți, s-a dezlănțuit din nou împotriva acestora, susținând că „sunt tot mai agresivi, recurg tot mai des la violenţă unii împotriva altora şi împotriva grănicerilor, folosind mijloace din ce în ce mai violente pentru a trece frontiera”. El a făcut apel la o largă unitate naţională în privinţa migraţiei, subliniind că migranţii nu trebuie lăsaţi să intre în ţară: „Nu vrem zone mini-Gaza în sectoarele Budapestei, nici atacuri teroriste sau războaie între bande”.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

El a făcut aceste declarații vineri, la postul public de radio Kossuth, unde a susținut că există „un singur remediu împotriva migraţiei: nu trebuie să li se permită migranţilor intrarea în ţară”, scrie hirado.hu.

Viktor Orbán a subliniat că Ungaria a fost prima ţară care a afirmat că migraţia şi terorismul „merg mână în mână”, iar un raport al serviciilor secrete făcut public recent ar confirma acest lucru, „schiţând un orizont plin de teamă”.

  • „Este clar că migranţii sunt tot mai agresivi, recurg tot mai des la violenţă unii împotriva altora şi împotriva grănicerilor, folosind mijloace din ce în ce mai violente pentru a trece gardul de frontieră, iar în spatele acestei radicalizări se află, de fapt, agenţi şi activişti ai organizaţiilor teroriste. (...)
  • Problema nu este posibilitatea că migranţii vor fi întâlniţi la Budapesta în următorii 20-30 de ani, ci faptul că, odată ce sunt lăsaţi să intre, nu mai pot fi scoşi niciodată. Ceea ce înseamnă că copiii noştri, nepoţii noştri şi generaţiile viitoare îşi vor trăi viaţa într-o lume care nu va fi bună, va fi instabilă, plină de acte teroriste, crime şi mini-ghetouri după modelul din Gaza”, a spus el, adăugând că acest proces poate fi oprit acum, potrivit hirado.hu.

„Ungaria a avut mintea limpede şi inima rece, nu a făcut asemenea greşeli”

El și-a reluat retorica potrivit căreia „este nevoie de o schimbare la Bruxelles”, susținând, despre politica de migrație a UE, că „Ungaria cere un singur lucru: să nu i se impună o politică ce a dăunat statelor membre occidentale”: „Nu vrem zone mini-Gaza în sectoarele Budapestei, nici atacuri teroriste sau războaie între bande”.

  • „Ungaria a avut mintea limpede şi inima rece, nu a făcut asemenea greşeli şi nu vrea să ajungă într-o situaţie similară cu cea a ţărilor occidentale. De aceea, nu vrea să i se impună o politică ce a dăunat acestor ţări (...)
  • Aceasta este ţara noastră, aceasta este treaba noastră”, a mai spus Orban, adăugând că Ungaria trebuie să îşi apere poziţia la Bruxelles, dar și să îşi înăsprească legislația privind migranții și regimul străinilor, pentru a stabili clar cine poate locui în Ungaria şi cu ce temei legal.
  • „Ungaria aparţine ungurilor, locurile de muncă le revin ungurilor, iar regulile privind modul de trai în această ţară trebuie să fie stabilite de unguri”, a adăugat premierul Ungariei, conform hirado.hu.