Fiul și fratele lui Joe Biden au fost convocați miercuri de o comisie a Congresului condusă de republicani care conduce o anchetă de destituire a președintelui, potrivit AFP.

Hunter BidenFoto: Julio Cortez / AP / Profimedia

Conservatorii, care dețin majoritatea în Camera Reprezentanților din ianuarie, îl acuză pe liderul democrat că a mințit poporul american în legătură cu afacerile controversate ale fiului său mai mic, Hunter, în străinătate. Președintele neagă categoric acest lucru.

Aleșii îl acuză în special pe Hunter Biden că a condus afaceri dubioase în Ucraina și China pe când Joe Biden era vicepreședintele lui Barack Obama (2009-2017), mizând pe numele și rețelele tatălui său.

„Comisia de anchetă a Camerei Reprezentanților a urmărit traseul financiar și a acumulat o serie de dovezi care demonstrează modul în care Joe Biden știa, a fost implicat și a beneficiat de schemele de trafic de influență ale familiei sale”, a declarat într-un comunicat șeful acesteia, James Comer.

Influentul ales republican i-a convocat pe fiul și fratele președintelui, James Biden, să se prezinte în fața Congresului la începutul lunii decembrie „pentru a-i interoga în legătură cu aceste dovezi”.

Această anchetă este puternic contestată de democrați.

„Este o anchetă care durează de un an și care nu a dezvăluit nici cea mai mică abatere din partea președintelui, pur și simplu pentru că nu există”, a periat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ancheta nu are practic nicio șansă de reușită, dar s-ar putea transforma într-o bătaie de cap pentru Casa Albă înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, la care candidează Joe Biden.