Parlamentul ungar trebuie să ratifice aderarea Suediei la NATO „cât mai curând posibil”, a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

Jens StoltenbergFoto: snapshot-photography/F Boillot / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a răspuns Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele ungar Katalin Novak, având în vedere că Ungaria este una dintre ultimele două țări NATO, alături de Turcia, care nu a ratificat aderarea la NATO.

„Ungaria a indicat în mai multe rânduri că nu va fi ultima țară care să ratifice aderarea Suediei”, a explicat Stoltenberg.

„Mă bazez acum pe Ungaria pentru a-și onora acest angajament. Parlamentul ungar trebuie să ratifice fără întârziere”, a adăugat el.

Novak, al cărei rol este în esență ceremonial, a asigurat că poziția țării sale în acest sens nu s-a schimbat. Ea a precizat că a discutat această chestiune cu premierul ungar Viktor Orban înainte de călătoria sa la Bruxelles.

Luna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis tratatul de aderare a Suediei la NATO parlamentului țării sale, care trebuie acum să îl ratifice.

Suedia și Finlanda au renunțat la decenii de neutralitate pentru a solicita aderarea la NATO, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al Alianței.