Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că unul dintre convoaiele sale care transporta ajutoare umanitare a fost ținta unor focuri de armă, marți, din partea unei surse nespecificate, declarându-se „profund tulburat” de acest incident, potrivit AFP.

Camioane cu ajutoare pentru Gaza la granița Rafah cu EgiptulFoto: Mohammed Assad / AFP / Profimedia

„Convoiul CICR, format din cinci camioane și două vehicule, transporta provizii medicale vitale (...) în special către spitalul al-Quds al Societății Semilunii Roșii Palestiniene, când a fost lovit de focuri de armă. Două camioane au fost avariate și un șofer a fost ușor rănit”, a precizat CICR într-un comunicat, declarându-se „profund deranjat” de faptul că convoiul său umanitar „a fost vizat”.

„Acestea nu sunt condiții în care personalul umanitar poate lucra”, a declarat William Schomburg, șeful subdelegării CICR în Gaza.

„Suntem acolo pentru a oferi asistență urgentă civililor care au nevoie. Asigurarea faptului că ajutorul vital poate ajunge la unitățile medicale este o obligație legală în conformitate cu dreptul umanitar internațional”, se mai arată în declarație.

Potrivit comunicatului, „după incident, convoiul și-a schimbat traseul și a ajuns la spitalul al-Shifa, unde a livrat provizii medicale”, înainte de a însoți „șase ambulanțe care transportau pacienți grav răniți la punctul de trecere Rafah”, la granița dintre Fâșia Gaza și Egipt.