Parlamentul Turciei a înlăturat marți produsele Coca Cola și Nestle din restaurantele sale din cauza acuzațiilor potrivit cărora cele două companii ar susține moral Israelul în războiul din Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Coca Cola si alte bauturi carbogazoaseFoto: Vlad Karkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„A fost decis ca produsele companiilor care susțin Israelul să nu fie vândute în restaurante, cantine și ceainării din campusul parlamentului”, a anunțat legislativul de la Ankara într-un comunicat de presă, fără a numi însă companiile în cauză.

O sursă din parlamentul turc a confirmat însă pentru Reuters că doar băuturile Coca Cola și cafelele instant ale Nestle au fost scoase din meniu, aceasta afirmând de asemenea că decizia a fost luată de Numan Kurtulmus, președintele parlamentului turc.

Sursa a mai spus că decizia a fost luată din cauza oprobriului public față de cele două companii.

„Biroul președintelui parlamentului nu a rămas indiferent față de indignarea publică și a decis să înlăture produsele acestor companii din meniurile cafenelelor și restaurantelor din parlament”, a declarat aceasta.

Legăturile diplomatice dintre Israel și Turcia s-au prăbușit

Mutarea parlamentului turc vine după ce atât Coca Cola, cât și Nestle, au fost criticate virulent în Turcia pe rețelele de socializare, fiind de asemenea incluse pe liste ale presupuselor companii occidentale care ar aproba acțiunea militară a Israelului împotriva Fâșiei Gaza.

Israelul și-a rechemat toți diplomații din Turcia pe 28 octombrie după o serie de declarații incendiare făcute de președintele turc Recep Erdogan față de statul israelian, pe care l-a numit „criminal” și „ocupant”.

Câteva zile mai târziu, Erdogan a anunțat la rândul său că „rupe orice” contact cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și că ambasadorul Turciei în Israel va fi rechemat la Ankara din cauza acţiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza.

Anterior, pe 25 octombrie, preşedintele turc a anunţat că renunţă la vizita pe care o avea planificată în Israel, afirmând că prim-ministrul israelian a „abuzat” de încrederea sa. Cei doi se întâlniseră pentru prima dată la New York în luna septembrie a acestui an.

Erdogan a făcut anunțul în timpul unui discurs dezlănțuit ținut în fața parlamentului turc, în cadrul căruia a atacat dur Israelul și statele occidentale, susținând totodată că Hamas nu este o organizație teroristă.