Un evreu care a căzut și s-a lovit la cap în timpul unei altercații în mijlocul unor proteste de stradă pro-Israel și pro-Palestina din California a murit luni, iar anchetatorii au deschis un dosar pentru omucidere, au declarat forțele de ordine și o organizație evreiască, informează Reuters.

Protest pro-Israel în Los AngelesFoto: Richard Vogel / AP / Profimedia

Paul Kessler, în vârstă de 69 de ani, a murit în urma unui traumatism cranian cu un obiect contondent, la o zi după altercația de duminică, a declarat Biroul șerifului din comitatul Ventura, adăugând că martorii au descris incidentul ca fiind o bătaie.

Luni seară, niciun suspect nu fusese reținut în acest caz despre care biroul șerifului a declarat că „pare să fie izolat” , deși nu a exclus o crimă motivată de ură.

Incidentul a avut loc în contextul în care emoțiile au fost puternice în Statele Unite din cauza războiului dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas, oficialii americani și grupurile pentru drepturile civile avertizând asupra creșterii amenințărilor împotriva evreilor, musulmanilor și arabilor americani de la izbucnirea luptelor la 7 octombrie.

Luna trecută, un bărbat din Illinois a fost acuzat de infracțiuni motivate de ură pentru că a înjunghiat mortal un băiat musulman în vârstă de 6 ani și a rănit-o pe mama acestuia, într-un atac despre care oficialii au spus că îi viza pentru religia lor, ca răspuns la război.

Federația evreiască din Greater Los Angeles a identificat victima ca fiind un bărbat evreu și a catalogat incidentul drept al patrulea act de violență antisemită în zona Los Angeles în acest an și al doilea de la 7 octombrie.

Demonstrații pro-Israel și pro-palestiniene, lângă Los Angeles

Demonstrații separate pro-Israel și pro-palestiniene au avut loc simultan duminică în orașul Thousand Oaks, la aproximativ 65 km vest de Los Angeles, a declarat biroul șerifului.

Kessler a fost implicat într-o altercație fizică între contramanifestanți, a precizat biroul șerifului, citând relatările martorilor. Acesta nu a precizat care parte a instigat altercația.

„În timpul altercației, Kessler a căzut pe spate și s-a lovit cu capul de pământ. Kessler a fost transportat la un spital din zonă pentru tratament medical. La 6 noiembrie 2023, Kessler a murit în urma rănilor suferite", se arată în declarație.

Polițiștii au cerut ajutorul publicului în ceea ce a numit „o anchetă activă și în curs de desfășurare". Biroul șerifului a declarat că va organiza marți o conferință de presă despre incident.

Liderul Federației evreiești din Greater Los Angeles, a doua zonă metropolitană ca mărime din Statele Unite, a declarat după ce a discutat cu oficiali guvernamentali locali că un protestatar pro-palestinian a lovit victima în cap cu un megafon.

Suspect identificat, nicio arestare

Rabinul Noah Farkas, președinte și director executiv al grupului, a declarat că anchetatorii au identificat persoana, dar că nu au efectuat o arestare deoarece ancheta este în curs de desfășurare.

„Asta este ceea ce se întâmplă în America în acest moment. Există o cultură a fricii și o cultură a terorii reale împotriva comunității evreiești", a declarat Farkas.

Kessler, care purta un steag israelian la demonstrație, provenea dintr-o familie de filantropi care a fost devastată de moartea sa, a spus Farkas.

Filiala din Los Angeles a Consiliului pentru Relații Americano-Islamice, un grup pentru drepturile civile, și-a exprimat, de asemenea, durerea pentru „pierderea tragică și șocantă", cerând totodată oamenilor să „se abțină de la a trage concluzii pripite" sau de la a profita de pe urma „unei astfel de tragedii” în interes politic.

"Consiliului pentru Relații Americano-Islamice LA și comunitatea musulmană sunt alături de comunitatea evreiască în respingerea oricărei violențe, antisemitism, islamofobie sau incitare la ură", se arată în declarație.