Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, i-a răspuns purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a făcut referire la limba moldovenească, şi a afirmat că există dovezi ştiinţifice că aceasta nu există, fiind doar limba română.

Maria ZaharovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis, vineri, un mesaj la marcarea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir, care „a adus o mare contribuţie la păstrarea şi întărirea statalităţii moldoveneşti şi identitatea naţională, precum şi la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti".

„Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche. Formarea statalităţii sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conţine termenul 'pământ moldovenesc' datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească", a susținut Zaharova.

MAE îi dă peste nas Mariei Zaharova

„Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă”, a replicat purtătorul de cuvânt al MAE român, într-un mesaj transmis Agerpres.

„Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă `moldovenească` nu există. Există doar limba română", a adăugat acesta.

Radu Filip a postat și pe contul său de pe platforma X un mesaj similar: „Un scurt memento pentru cei care refuză realitatea și nu cunosc istoria: Principele Dimitrie Cantemir a declarat cu secole în urmă că Valahia și Moldova au aceeași limbă. Nu există o `limbă moldovenească`, ci doar română.”

Rusia este deranjată de ce se întâmplă în R. Moldova

Moscova pare deosebit de preocupată de R. Moldova în această perioadă, foarte posibil în contextul alegerilor locale care au loc acolo duminică.

Rusia a susținut joi că preşedintele proeuropean al Republicii Moldova, Maia Sandu, este o „ruşine” pentru ţara sa şi a acuzat guvernul de la Chişinău că încearcă să distragă atenţia de la propriile eşecuri înaintea alegerilor locale prin exagerarea ameninţării ce ar veni din partea Moscovei, potrivit Reuters.

Maia Sandu a declarat miercuri că Rusia încearcă să cumpere alegători la alegerile locale din acest weekend.

„Maia Sandu este o ruşine pentru ţară şi principala ameninţare pentru poporul moldovean”, a susţinut Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, într-o conferinţă de presă.

Moscova, a spus Zaharova, a monitorizat situaţia înaintea alegerilor (de duminică) şi a acuzat guvernul moldovean că încearcă să folosească ameninţarea exagerată din partea Rusiei pentru a distrage atenţia de la propriile sale deficienţe considerabile.

„Autorităţile moldovene continuă să elimine orice manifestare de disidenţă şi desfăşoară represiuni împotriva oponenţilor politici”, susţine Zaharova.

În octombrie, Republica Moldova a scos în afara legii Partidul Șor (de opoziţie, prorus), al fostului primar de Soroca, Ilan Şor, care se ascunde în străinătate de justiţia moldoveană, declarându-l „neconstituţional”, o măsură criticată de Rusia.

Zaharova s-a mai plâns că şase observatori ruşi la alegerile de duminică în Republica Moldova nu au fost acreditaţi, precum şi angajaţi ai ambasadei Rusiei la Chişinău.