​Corespondenta HotNews.ro la Chișinău a stat de vorbă cu mai mulți locuitori ai capitalei Moldovei și i-a întrebat ce probleme are orașul și ce așteptări au de la alegerile locale de pe 5 noiembrie.

ChisinauFoto: Sebastian Gollnow / DPA / Profimedia

Cetățenii Republicii Moldova, inclusiv al municipiului Chișinău, își vor alege primarii și consilierii locali pentru cele aproape 900 de localități din țară. Mai exact, în timpul în timpul scrutinului din 5 noiembrie, urmează să fie aleși 898 de primari și 11058 de consilieri locali.

Pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău luptă 27 de candidați.

Pentru a reda atmosfera din capitala Moldovei înainte de alegerile locale, am mers prin aproape toate sectoarele Capitalei. În primul rând, ne-a interesat, cum își văd localnicii viitorul edil.

„Primarul la muncă trebuie să fie pentru cetățeni, acasă - pentru familia”, a răspuns o femeie.

„Să îndeplinească ceea ce a spus”, a declarat un bărbat.

„Să se gândească la popor, să gândească la problemele noastre financiare, problemele noastre cu serviciul: lumea are probleme în a-și găsi un post de lucru, pentru că salariile sunt foarte mici”, a spus o femeie.

„În primul rând, să aibă studii în a conduce, în a face ca orașul să fie mai mobil, mai flexibil”, a declarat un bărbat.

„Să-și iubească poporul. Să fie el însuși autodisciplinat în ceea ce ține de viața lui, din toate punctele de vedere”, a spus o tânără.

Probleme precum infrastructura, traficul, transportul public sau situația economică sunt printre cele enumerate de cei intervievați.

Printre candidații pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău se numără actualul edil Ion Ceban, susținut la precedentele alegeri, în 2019, de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Recent, acesta și-a creat propria formațiunea politică - Mișcarea Alternativa Națională. Formațiunea de la guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate, l-a propus în alegeri pe actualul deputat și președinte al Comisiei de securitate națională din cadrul Parlamentului, Lilian Carp.

Cei doi au șansele să acumuleze cele mai multe voturi, potrivit recentelor sondaje. Municipiul Chișinău are o populație totală de 779.300 locuitori.