Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat vineri în cea de a treia sa vizită la Tel Aviv de la izbucnirea războiului Israel - Hamas, a declarat, la finalul întâlnirilor cu oficialii israelieni, că Israelul trebuie să se apere, dar „modul în care o face contează”, el spunând că trebuie făcut mai mult pentru a proteja civilii palestinieni, conform Reuters și CNN.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Susan Walsh / AFP / Profimedia

UPDATE La scurt timp de la declarațiile lui Blinken, premierul Benjamin Netanyahu a spus, într-un discurs televizat, că Israelul nu va fi de acord cu nicio încetare temporară a focului până când cei peste 240 de ostatici capturați de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie nu vor fi eliberați: „Israelul refuză o încetare temporară a focului care nu implică întoarcerea ostaticilor noștri”.

Antony Blinken a recunoscut dreptul Israelului de a se apăra după atacul Hamas din 7 octombrie, dar a cerut autorităţilor israeliene să ia măsuri pentru a proteja civilii din Gaza, în condiţiile în care forţele israeliene au continuat să bombardeze enclava palestiniană, iar bilanţul morţilor în rândul locuitorilor a crescut vertiginos, notează CNN.

Blinken: „Contează modul în care Israelul se apără”

  • „Susţinem cu tărie ideea că Israelul are nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a se apăra şi de a face tot posibilul pentru a se asigura că acest lucru, 7 octombrie, nu se va mai putea întâmpla niciodată.
  • Modul în care Israelul face acest lucru contează. Și este foarte important ca, atunci când vine vorba despre protejarea civililor care sunt prinşi în focul încrucişat al acţiunilor Hamas, să se facă tot ce este posibil pentru a-i proteja şi pentru a duce asistenţă celor care au nevoie disperată de ea şi care nu au fost în niciun fel responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie.
  • Aşadar, lucrăm împreună la toate acestea”, a spus şeful diplomaţiei americane, în declarații de presă susținute alături de preşedintele israelian Isaac Herzog.

Preşedintele israelian i-a mulţumit lui Blinken pentru „claritatea sa morală” și s-a apărat susținând că Israelul respectă Dreptul umanitar internaţional. El i-a arătat lui Blinken o broşură despre care a spus că a fost trimisă în Gaza în 1,2 milioane de exemplare și prin care oamenii erau avertizați să plece din zonele vizate de atacuri.

  • „Am transmis şase milioane de mesaje text şi patru milioane de apeluri telefonice către cetăţenii din Gaza, în conformitate cu normele Dreptului internaţional, am alertat cetăţenii în avans, inclusiv înainte de atacul din Jabalia", a spus preşedintele israelian.

Și în conferința de presă susținută la finalul declarațiilor Blinken a insistat că „trebuie făcut mai mult pentru a proteja civilii palestinieni”, subliniind că aceștia „nu ar trebui să suporte consecințele brutalității Hamas”: „Am fost clar că, pe măsură ce Israelul își desfășoară campania pentru înfrângerea Hamas, contează modul în care face acest lucru”.

Ce spune secretarul de stat american despre pauzele umanitare cerute Israelului

O sursă diplomatică familiarizată cu negocierile a declarat vineri pentru CNN că în discuțiile cu oficialii israelieni Blinken va face presiuni asupra Israelului pentru o pauză în atacurile aeriene asupra Gaza.

Răspunzând unei întrebări, în conferința de presă, Blinken a spus că eforturile de a trimite asistență umanitară și de a elibera ostatici „ar fi facilitate de pauze umanitare”.

„Acesta a fost un punct important de discuție astăzi cu liderii israelieni - cum, când și unde pot fi implementate acestea, ce trebuie să se întâmple și la ce înțelegeri trebuie să se ajungă. O serie de întrebări legitime au fost ridicate în discuțiile noastre de astăzi, inclusiv cum să folosim orice perioadă de pauză pentru a maximiza asistența umanitară, cum să corelăm o pauză cu eliberarea ostaticilor, cum să ne asigurăm că Hamas nu folosește aceste pauze sau aranjamente în propriul avantaj”, a spus Blinken.

Într-o întâlnire cu Blinken, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, ar fi avertizat că Israelul nu va fi de acord cu o pauză în luptă decât dacă implică eliberarea ostaticilor, scrie CNN, citând surse.

În timp ce Blinken susținea declarații, puteau fi auziţi slab pe fundal protestatari care cereau guvernului acţiuni pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas. Preşedintele israelian a reacţionat spunând: „Inima noastră este alături de ei. Noi îi înţelegem. Vrem eliberarea lor imediată. Suntem hotărâţi să facem tot ce putem pentru a-i aduce înapoi în siguranţă, pentru a-i aduce înapoi pentru a fi alături de familiile lor şi de cei dragi”.

  • Evenimentele de vineri privind războiul Israel-Hamas sunt LIVE aici pe HotNews.ro